GeriKadın Sağlığı Regl Döneminde Bile Tatile Tam Gaz Devam
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Regl Döneminde Bile Tatile Tam Gaz Devam

"Yaz geldi, deniz sezonu açıldı. Duygular, yaşananlar, her şey mükemmel, yani mükemmeldi. Ta ki aylık misafiriniz gelene kadar. Yazın en kavurucu sıcağında, havuz başında sadece güneşlenmek ile yetinmek zorundasınız artık. Tatil, ağrıya ve suyun kenarında suya giremeden güneşlenmeye esir düştü..."

Şimdi arkadaşlarınızla ya da patnerinizle güle oynaya denize girmek varken, bir hafta kadar eğlenceye ara vermek durumundasınız. En azından gündüzleri... Tam bir kabus!
Acaba bu kadar dertlenmeye gerçekten gerek var mı? Regl dönemleriniz için tatilinize ara vermeye gerek olmadığını söylüyor. İşte en çok merak edilenler ve cevapları...

• Regl döneminde denize-havuza girilebilir mi?

Eskiden, bu dönemde birçok aktiviteden uzak durulması gerektiğine inanılırdı. Aslında gerekli korunma sağlandığı takdirde, bu dönemde denize girilmesinde ve diğer sporların yapılmasında hiçbir sakınca yok. Yalnızca, ağrı ve krampları olanların bu konuda biraz saha hassas davranmaları, bu aktivitelerden kaçınmaları gerekiyor.

Menstrual kanama sırasında tampon kullanmak sağlıklı mıdır?

Tampon kullanımı ülkemizde pek yaygın olduğu söylenemez. Yalnız, tampon kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar var. Emiciliği fazla olan çeşitleri kullanıldığı ve uzun süre değiştirilmediği, toksik şok sendromu adı verilen bakteriyal bir enfeksiyona neden olabiliyor. Ateş, döküntü, kas ağrısı ve ishale yol açan bu enfeksiyon, çok nadir olarak da ani tansiyon düşmesine, karaciğer ve böbrek yetmezliğine neden olmakta.

Menstrual kanamayı geciktirici hapların kullanılmasında bir sakınca var mı?

Tatile çıkacağınız vakit regl dönemine denk geliyorsa ya da tatile ara vermek istemiyorsanız, bu işin de bir çözüm yolu var elbette. Hormonal preparatlar kullanılarak regl döneminde düzenlemeler yapmak mümkün. Bu ilaçların çoğunlukla, beklenen regl zamanından bir hafta önce başlanarak kullanılması öneriliyor. Ama yine de, hekime danışmadan bu tip hormon ilaçlarının kullanılması sakıncalı olabilir. Bu iş büyük ihtimalle aklınıza yattı. Ama önce bir jinekoloğa danışmanız ve bilgi almanız gerekli değil, şart!

Regl ağrın tutarsa, ne yapmalısın?

Karın ve kasıkta menstrual kanama sırasında ve kanama başlamadan hemen önce görülen bu ağrılar, genellikle hafif olmasına rağmen bazen kişinin günlük yaşantısını devam ettirmesini engelleyebilecek kadar şiddetli de olabiliyor. Dolayısıyla yazın en güzel günlerini sancılar içinde geçirmek zorunda kalabilme ihtimaliniz var. Kadınların büyük çoğunluğunun şikayetçi olduğu bu kramplar, toplumdaki her yedi genç kadından birinde, çok daha şiddetli oluyor. Ama korkmayın, hayatınızın sonuna kadar bu şekilde devam etmeyecek. Bu ağrılar, yaş ilerledikçe ve doğum sonrasında azalıyor.

Bu sorunu en aza indirmek istiyorsanız

* Yeteri kadar dinlenmeli, kendinizi fazla yormamaya dikkat etmelisiniz. Uykunun da ağrılara iyi geldiğini aklınızın bir köşesinde mutlaka bulundurun.

* Düzenli bir şekilde egzersiz yapmaya çalışın. Egzersiz, ağrıların şiddetini azaltır.

* Karın bölgesine sıcak pedlerin yerleştirilmesi de ağrıyı azaltabilir. Karın bölgesine sıcak su torbası uygulanabilir. Ancak kullanılan suyun çok sıcak olmamasına dikkat etmelisiniz.

* Ağrıları engellemek için, prostoglandin üretimini azaltan ağrı kesiciler kullanılabilir. Yalnız, ağrı kesicileri kullanmaya ağrılar şiddetlenmeden başlamak gerekir. Özellikle reglin başlamadan bir gün önce ağrı kesici kullanılmaya başlanması ve kanama başladıktan sonra 1-2 gün ilaca devam edilmesi öneriliyor. Ağrıların çok şiddetli olduğunda, doğum kontrol hapları kullanarak ovulasyonun önlenmesi de sağlanabilir.

Regl döneminde yenilebilirler ve yenilmemesi gerekenler neler?

Regl döneminde çoğumuz çikolata gibi tatlı yiyeceklere saldırırız. Ama çikolata, kolalı içecekler ve kahve gibi kafein içeren besinlerin fazla tüketilmesi, yakınmaları artırabilir. Kafein içeren besinler, özellikle göğüslerde şişlik ve hassasiyeti artırır, baş ağrısını şiddetlendirir. Bunun yanında regl süresince bol sıvı alınması, meyve ve sebze gibi yiyecekler yiyerek zengin ve düzenli beslenilmesi öneriliyor. Sigaranın da adet düzenini bozarak, ileride çocuk sahibi olmayı zorlaştırdığını unutmayın.

Fazla sıcakta kalmak, daha fazla akıntıya neden olur mu?

Hayır. Havanın sıcak ya da soğuk olmasıyla, kanamanın az ya da fazla olmasının bir alakası yoktur. Ama yine de dermatolojik konularda sorun yaşamamak için çok sıcakta kalınmaması tavsiye ediliyor. Yazın keyfini sürmek, eğlencenin tadını kaçırmamak için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var.

* Vajinal enfeksiyonları engellemek için, temizliğine çok dikkat etmelisiniz. Vajinal temizlikte, sabun, pudra, ve sprey kullanmaktan kaçınmalı, banyo yaptıktan ve havuza girdikten sonra genital bölgeyi iyice kurulamalısınız. Ayrıca iç çamaşırlarınızı sık değiştirmeli, yıkadıktan sonra ütülemeli ve dar sıkı iç çamaşırları giymekten de kaçınmalısınız.

* Ayrıca dilediğiniz gibi banyo da yapabilirsiniz. Yalnızca suyun çok sıcak olmamasına dikkat edin ve ayakta duş alın.

* Şu problemleri yaşıyorsanız mutlaka bir jinekoloğa başvurmalısınız;

- Vajinal akıntı, kaşıntı ve ağrı
- Karnın alt bölgesinde ağrı
- Anormal kanamalar
- Adet kanaması sırasında çok şiddetli ağrı

False