GeriKadın Sağlığı Reflü: Modern çağın hastalığı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Reflü: Modern çağın hastalığı

"Mide yanmasından ve mide içeriğinin yemek borunuza yükselmesinden şikayetçiyseniz, reflü hastalığına yakalanmışsınız demektir. Hastalığın ayrıntılarını ve nasıl tedavi edileceğini öğrenmek istiyorsanız, bu yazı tam size göre."

Ağır bir akşam yemeğinin ardından midenizde şiddetli bir yanma ve sonrasında midenizdekilerin yemek borusundan ağzınıza doğru geldiğini hissediyorsunuz. Bu, sanılanın aksine bir mide rahatsızlığı değil. Asıl sebep boğazınızdaki asit dengesinin bozulması. Son yıllarda hastalık doğru teşhis edilse de çoğu hasta bu şikayetlerinin mideyle ilgili olduğunu düşünüyor ve yanlış bölümlere başvuruyor. Reflü, Latince'de geri kaçış anlamına geliyor. Normal şartlar altında gıdaların yemek borusundan mideye geçmesinden sonra yemek borusuna geri gelmemesi gerekiyor. Ama reflü rahatsızlığı yaşayanlarda yiyeceklerin geriye kaçışı söz konusu oluyor.

Reflü'nün tıp dilindeki adı asit farenjiti ve larenjiti. Boğaz ve üst hava yolu dışarıdaki faktörler çok sık etkileniyor. Havanın nemi ve yediklerimizin kalitesi boğazımız için önemli. Boğaza temas eden her şey olumsuz özellikler taşıyorsa dokuyu etkileyebiliyor. Örneğin nem yetersizse, dokuda kızarıklıklar ortaya çıkıyor. Bu kızarıklık boğazın arka duvarında ya da yutak bölgesinde olursa rahatsızlık ilerliyor. Sağlıklı ortam; nemin yeterli, kimyasal ortamın mümkün olduğu kadar az, yemek alışkanlıklarının doğal ve stresin düşük olduğu ortam olarak özetlenebilir. Dokuların tahrişiyle ilgili şikayetler yanma, gırtlak ve ses tellerinde problem, ses kısıklığı ve nefes almada zorluk olarak ortaya çıkıyor.

Asit boğazı etkiliyor

Dışarıdan alınan yiyecekler asitliyse boğaz ve gırtlaktaki asidite oranını belirli bir seviyenin üstüne çıkarıyor ve şikayetler artıyor. Tabii bunda gıdaların raf ömrünü uzatmak için alınan önlemlerin de etkisi var. Beslenme düzeni bu şekilde devam edince de boğaz bölgesi şişiyor, gırtlak ve ses tellerinde kızarmalar görünüyor.

Hastalığı önlemek için

- Gece tok yatmayın
- Midenizi çok doldurmayın
- Sık sık kontrolden geçin
- Bol su için
- Baharatlı ve acılı gıdalar almayın
- Karın bölgesinin sıkan kıyafetlerden kaçının
- Kafein içeren gıdalardan uzak durun

Hastalığın belirtileri

- Midede yanma
- Göğüs kafesinin arkasında yanma
- Boğazda takılma veya yabancı bir madde varmış gibi hissedilmesi
- Yutkunma güçlüğü
- Sık boğaz ağrısı
- Ses kısıklığı
- Nedeni bulunmayan öksürük
- Mide içeriğinin yemek borusuna yükselmesi

Reflü ile birlikte ses probleminiz varsa, dikkat!

- Bağırarak yüksek sesli konuşmalardan kaçının.
- Spor yaparken sesinizi kullanmayın.
- Uzun telefon görüşmelerinden kaçının.
- Bulunduğunuz ortamda nem oranının yüksek olmasına dikkat edin.
- Tozlu, sigara dumanının fazla olduğu ortamlarda fazla kalmayın.
- Uyku düzeninize dikkat edin.

False