GeriKadın Sağlığı Popüler sağlık meyvesi: Yaban mersini
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Popüler sağlık meyvesi: Yaban mersini

Popüler sağlık meyvesi: Yaban mersini

"Antikanserojen, antioksidan, yağ yakımına ve kilo vermeye yardımcı, kalp krizi riskini azaltıcı, antibiyotik etkisine sahip... İşte saymakla bitmeyecek faydaları bulunan ve neredeyse her derde deva olan yaban mersininin kurusu, şimdi biz kadınların çantalarından eksik olmuyor!"

Yaban mersini nerede yetişir?

Yaban mersini (likapa), ılıman iklimlere adapte olmuş üzümsü bir meyve türüdür. Anavatanı Kuzey Yarım Küre'nin serin ve dağlık bölgelerinde yetişen birçok türü vardır. Genel olarak Kuzey Avrupa, Amerika'daki Rocky Dağları ve ülkemizde, Doğu Karadeniz bölgesinin rakımca yüksek olan fundalık ve ormanlık bölgelerinde yabani formda değişik tipleri bulunmaktadır.

Rize'de likapa, Trabzon'da ligarba, lifos veya Trabzon üzümü, Rize Pazar'da kaskanaka, Ardeşen'de çera (çela), Artvin'de morsivit veya mahabak, Giresun'da çalı çiçeği, diğer bölgelerde ise ayı üzümü, çay üzümü veya çoban üzümü olarak isimlendirilen ve literatürümüze yaban mersini olarak giren bu meyve, puslu veya parlak mavi rengi ile "mavi altın" olarak nitelendirilmekte ve "sağlık meyvesi" olarak tanınmaktadır.

Yaban mersininin faydaları nelerdir? HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN!


Yaban mersinli kek tarifi



Malzemeler:
1+1/4 su bardağı un
1/3 su bardağı tozşeker
2 silme tatlı kaşığı kabartma tozu
Yarım çay kaşığı tuz
2 yumurta
4 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
3/4 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı toz vanilya
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
1 su bardağı yaban mersini

Yapılışı:
1. Fırını 400F (200C) dereceye getirip ısıtın. Tekli ya da 12'li kek kabınızı yağlayıp hazır hale getirin.

2. Un, şeker, kabartma tozu, vanilya ve tuzu genişçe bir kaba birlikte eleyin.

3. Ayrı bir kasede yumurtaları karışına kadar çırpın.

4. Eritilmiş yağı, sütü, limon rendesini ilave edip karıştırın.

5. Unlu karışımın ortasını havuz gibi açıp sıvı karışımı içine dökün. Metal kaşıkla, un sıvı malzeme ile birleşene kadar karıştırın. (Tamamen pürüzsüz olana kadar karıştırmaya çalışmayın, ağızda dağılan bir kekin püf noktası unu koyduktan sonra fazla karıştırmamaktır.)

6. Yaban mersini ekleyip hafifçe karıştırın.

7. Kek kalıbına hamuru dökün.

8. Üstleri hafifçe kızarana kadar (yaklaşık 20-25 dakika) fırında pişirin.

9. Fırından alıp 5 dakika kadar ılıdıktan sonra kalıplardan yavaşça çıkarıp soğumaya bırakın.

10.İsterseniz üstüne glazur döküp süsleyebilirsiniz.

False