GeriKadın Sağlığı Önemsiz sayılan önemli belirtiler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Önemsiz sayılan önemli belirtiler

"Önemli nedenlerden kaynaklanabilen önemsiz gibi görünen belirtiler, çoğu zaman akılları karıştırıyor. Herkesin şikayetçi olabildiği kalp çarpıntıları, tiroid sorununu işaret edebileceği gibi, fazla kafein ve nikotin tüketmekten de kaynaklanabilir."

Ah şu kalp çarpıntıları

Göğsün ortasında ya da karın boşluğunun üst kısmında bir hareketlenme hissedersiniz. Sonra da, 'Çarpıntım var' diye endişelenirsiniz. Kalp atışlarının düzensizliği bu sıkıntıyı yaratır.

Çarpıntılar devam ederken nabız atışlarının hızlanması ve de hafif bir baş dönmesi, endişenizi daha da artırır. Kalp hastası olan yaşlılarda çarpıntıyla birlikte ağrı da hissedilebilir.

Çarpıntılar, genç yaşlı herkeste görülebilir. Gençlerde kafeinli içecekler, nikotin bağımlılığı, uykusuzluk, stres ve bazı virütik hastalıkların başlaması, tiroid bezlerinin aşırı faaliyet göstermesi gibi nedenler çarpıntı yapabilir. Yaşlılarda bu saydığımız nedenlere, menopoz, koroner damar hastalıkları gibi sorunlar da eklenir.

Çarpıntılar için genellikle herhangi bir tedavi uygulanması gerekmeyebilir. Tabii çarpıntıdan yakınan kişinin bir sağlık sorunu yok ise. Kafeinli içeceklerden ve sigaradan uzak durmak yararlı olur. Bu arada bir de tiroid bezlerinin durumu gözden geçirilmeli.

Çocuk uykuya doyamıyorsa

Oyun çağındaki çocuklar, genellikle yorulmak nedir bilmezler. Yataktan kalktıkları dakikadan, zorla uykuya yatırılıncaya kadar baş döndürücü bir faaliyet içinde olurlar. Bazen onları izlemek bile yetişkinleri yorar.

Ama bazı çocuklar da, gün ortasında başlarını bir koltuğun kenarına ya da masaya dayayıp uykuya dalarlar. Çocuğun sürekli yorgunluktan yakınması ve yüzündeki solgunluk haklı olarak aileyi meraklandırır. Hele çocuğun iştah sorunu yoksa. Yani sofraya oturunca, önüne konulan yemekleri silip süpürüyorsa, bu çocuğun bir sağlık sorunu olduğuna inanabilirsiniz.

Son yıllarda 2. tip diyabet hastalığının çocuklarda da sıkça görüldüğü biliniyor. İştahlı ama yorgun ve isteksiz çocuğa diyabet testi yapılmalı. Fazla kilolu çocuklarda demir eksikliği de çok sık görülür. Bu sorun da halsizlik, yorgunluk ve uyku isteği ile kendini belli eder. Bu nedenle gün içinde başını koyup uyuyacak yer arayan çocuk, zaman kaybedilmeden doktor kontrolünden geçirilmeli.

Bu dolap hayat kurtarabilir


Evinizde ayağınız kaydı düştünüz. Şimdi acınızı dindirmek ve de yaranızı sarabilmek için bazı ilaçlara ihtiyacınız var. Eğer elinizin altında bulunması gereken ilaçları, küçük bir ilaç dolabında muhafaza etmiyorsanız, evin içinde ilaç aramakla zaman kaybedeceksiniz. Aslında her evin bir köşesinde bir ilaç dolabının bulundurulması gerekir. (Çocukların erişemeyecekleri bir yerde olması koşuluyla.)

Dolabınızda, ev halkının sürekli kullandığı ilaçlar, acil durumlarda imdadınıza yetişecek ilaçlar bulundurulmalı. Soğukalgınlığına karşı kullanılan ilaçlar, ağrı kesiciler de dolabınızda yer almalı. Dolabınızdaki ilaçların son kullanma tarihini sık sık kontrol etmelisiniz. Kullanma süresi dolmuş ilaçları, ilaç dolabında tutmak tehlikeli olabilir. İlaç dolapları sık sık kontrol edilmeli.

Sırt ağrılarının tetikçileri

Günümüzün en yaygın sağlık sorunlarından biri de sırt ağrıları. Genellikle disk kayması, kas spazmları ve de kas kemik bağlarının zedelenmeleri gibi nedenlerle sırt ağrılarından yakınırız. Bu saydığımız sorunları yaratan tetikçileri kısaca hatırlatalım:

Ev işleri: Sık sık eğilip doğrulmak, eklemleri yorar, zarar verir. Ev işi yaparken dik durmaya özen gösterilmeli. Ani hareketlerden kaçınılmalı.

Hamilelik: Bebek bekleyen kadınların büyük bir çoğunluğu sırt ağrılarından yakınır.

Şişmanlık: Fazla kilolar, omurgaya aşırı yük bindirir. Sırt ağrılarından ve çeşitli sorunlardan kurtulmak için mutlaka kilo verilmeli.

Oturma birimleri: Sandalye ve koltuklar, sırtı dayayıp dik oturmaya imkan verecek şekilde yapılmış olmalı.

Eskimiş yataklar: Kullandığınız yatak bir süre sonra çukurlaşmaya, başlar. Vücudun şeklini alan yataklar sırt ağrılarının belli başlı nedenlerinden biridir.

Öksürük geçmek bilmiyorsa

Soğukalgınlığı gibi bir sorununuz olmadığı halde öksürük nöbetlerinden kurtulamıyorsanız, astım gibi bir solunum yolları sorununuz olabilir. Akut bronşit zatürree başlangıcı gibi sorunlar da, kapıda olabilir. Bir kaç hafta içinde geçmeyen öksürük konusunda en kötü ihtimal tüberkülozdur. Son yıllarda tüberküloz vakalarına yeniden rastlanmaya başladığı için, bu ihtimali de dikkate almak gerekiyor. Ayrıca, geçmek bilmeyen ve giderek şiddetini artıran öksürük akciğer kanserinin habercisi de olabilir. Bu nedenle öksürük bir kaç hafta içinde geçmezse, mutlaka bir doktora baş vurulmalı.

False