Mahmure

Sağlık

Diyet & Fitness

Mis kokulu kahverengi mucize: Tarçın

Mis kokulu kahverengi mucize: Tarçın

Tarçın, lezzetli olduğu kadar sağlığınız için de çok faydalı...

Tıpkı "kötü kızlar" filmindeki Lindsay Lohan gibi tarçın da kötü arkadaş çevresinin kurbanı olan iyi bir çocuk. Tarçının ekmek, kurabiye, çörek ve şekerle kurduğu yağlı dostluklar haricinde günahı yok. Kendi başına sağlığınız üzerindeki etkisi iyiden de öte; harika. ABD'li bir doktor ve aynı zamanda Dr. Ann'in "10 Adımlı Diyet" kitabının yazarı olan Ann Kulze diyor ki; "Tarçın, sağlıklı yaşam için mucize bir besin kaynağı olarak görülüyor".

Araştırmalar, bu bakır renkli maddenin Tip 2 diyabet hastalarında kan şekeri, kolestrol ve trigliserit oranını düşürdüğünü gösteriyor. Bunun yanında Amerikan Klinik Beslenme Dergisi'nin yayınladığı bir başka araştırmaya göre bir çay kaşığı dolusu tarçını sütlaca eklemenin diyabetten muzdarip olmayan kişilerde kan şekerini azalttığı açıklanmış.

Dr. Kulze'un söylediğine göre tarçın, polypherol ve antioksidan içeriyor. Bu maddelerin daha sağlıklı damarlara giden kestirme yollardan biri olduğu biliniyor. Ayrıca kardiyovasküler problemler yaşanması riskini de azaltıyor.

En iyi kısmıysa tarçını her şeye kolayca ekleyebilecek olmanız ve bunu yaptığınızda yiyeceklerinize harika bir tat vermesi. Tarçının yetiştirilme türü farketmiyor, her şekilde sağlıklı olduğu kesin. Ama yine de çubukta yetiştirilenlerin raf ömrü, toprakta yetiştirilenlere oranla daha uzun. Çubukta yetiştirilenler bir yıllık raf ömrü garantilerken toprakta yetişenler ancak altı ay dayanabiliyor.

Kendi tarçınınızı kendiniz öğütmenizse gereksiz çünkü mağazadan alınan hazır öğütülmüş ürünler de en az kendi yaptığınız kadar taze olacaktır. Dr. Kulze günde yarım çay kaşığı tarçın alımını tavsiye ediyor. Bunu yapabilmek için size vereceğimiz ipuçlarını deneyin ve lezzetin tadını çıkarın.

Tarçını nerelerde kullanalım?

• Sıcak yulaf ezmesi ya da soğuk mısır gevreğine ister ½ ister 1 ½ kaşık veya kreplerinize bir yemek kaşığı tarçın ekleyebilirsiniz.

• İki yemek kaşığı fındık ezmesine ½ yemek kaşığı tarçın ekleyip kereviz saplarıyla servis edebilirsiniz.

• Bir fincan soya sütünü mikrodalga fırında ½ çay kaşığı balla bir buçuk dakika ısıtın sonra içine ½ çay kaşığı tarçın ilave edin. Ya da kısık ateşte soya sütünün içinde bir çubuk tarçın ve balı pişirin.

• Sade yoğurda ½ çay kaşığı tarçın serpiştirebilirsiniz.

• Taze patates ya da havuca ½ çay kaşığı tarçın serperseniz tadında güzel bir değişiklik bulabilirsiniz.

• Izgaraya attığınız greyfurt veya muza isteğinize bağlı olarak ½ ya da ¼ çay kaşığı tarçın ekleyebilirsiniz.

• Tavuğu ızgarada pişirmeden önce iki çay kaşığı tarçınla ovabilirsiniz.

• 500 gram fındığın üzerine dört yemek kaşığı bal ve ½ çay kaşığı tarçın serperek 180? fırında 15 dakika pişirin.

• Meyveli smoothie'ye istediğiniz kadar tarçın ekleyebilirsiniz.

• Kahvenize, lattenize ya da cappuccino'nuza istediğiniz kadar tarçın ekleyebilirsiniz.

TARÇINLI ÇÖREK TARİFİ

1833
dahafazlası
YORUMLAR

Tarçını çok seviyorum özellikle de sütlaca aşureye ve sahlepe çok yakışıyor.Çok güzel bir yazı olmuş bence en yakın zamanda burada yazan tarçınlı lezzetleri deneyeceğim ben de.Açıkçası sade yoğurda tarçının atıldığını da ilk kez duydum

ffatmaoz 29.08.2009 20:44:14

tarçını çok severim kokusuna da bayılırım.elimden gelse heryere katacağım yani.En çok aşure,muhallebi,sütlaca atmayı seviyorum.şimdi canım çekti,tarçınlı bir muhallebi olsa da yesem,patatese tarçın atmak hiç aklıma gelmemişti,ama denemeyi düşünmüyorum.çünkü tarçını sütlü tatlılara yakıştırıyorum

kamile28 23.08.2009 12:54:00

TARÇINA BAYILIRIM ... SÜTLACA ÇIK YAKIŞIR, KEKEDE ÖYLE TARÇINLI YEŞİLÇAYDA HARİKA DENEYİN. ARKADASLAR TARÇINDA AFRODİZYAKTIR.

ZEYNA_2004 17.08.2009 11:52:04

TARÇINLI ÇÖREYİ KURU ÜZÜMÜNÜ CEVİZİNİ UTUNUZ

formtek 11.08.2009 11:58:50

tarçını ne severim nede sevmem çok aradığım birşey değil ama hiç geride çevirmedim sanırım ençok kışın ıhlamur çayıyla kaynatılınca vazgeçilmesim oluyor rahatlatıyor beni,

akkuzu82 12.07.2009 22:01:59

çok severim tarçın...=))bu işe sevindiöm doğrusu,şu karışımlardan en kısa sürede deneyeceğim.

marquise_ 04.07.2009 09:41:20

Tarçın bence az keşfedilmiş bir lezzet. Eklendiği her şeyin tadını zenginleştiriyor.

baburcelebi 16.06.2009 10:15:22
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.