Mahmure

Sağlık

Diyet & Fitness

Kurban Bayramı'nda nasıl beslenmeliyiz?

Kurban Bayramı'nda nasıl beslenmeliyiz?

M-Onep Klinikleri'nden Diyetisyen Banu Eroğuz Demirözü; kurban bayramında sağlıklı beslenme için dikkat edilmesi gerekli konular hakkında bilgiler verdi.

Güncellenme tarihi: 02.05.2014
Kurban bayramlarında ağır hamur işleri, şeker, çikolata ve diğer tatlılara ilaveten et tüketimi de doğal olarak artıyor bu da kimi sağlık sorunlarını tetiklerken taze et yemeye alışkın olmayan kesim için pişirmeden saklamaya çeşitli sorunlar yaşanabiliyor. "Her yaş grubundan bireyin günlük beslenmesinde yeterli miktarda protein bulunması gerekir. Hayvansal ve bitkisel kaynaklı olmak üzere ikiye ayrılan proteinlerden en fazla eti tüketmekteyiz. Kurban bayramlarında et tüketimi vücut ihtiyacının üzerinde seyreder ve bu durum kimi rahatsızlıkları tetikler. Böbrek rahatsızlıkları, hipertansiyon ve gut başta olmak üzere hazımsızlık, kabızlık gibi birçok rahatsızlığın görülme riski kurban bayramlarında artmaktadır. Ayrıca fazla et tüketen kişilerde hiperlipidemi de görülür. Hiperlipidemi; damar tıkanıklığına sebep olan kolesterol ve trigliserid gibi kan yağlarının miktarının kanda normal sınırların üzerine çıkması durumudur. Bu da kalp krizine uzanabilen sorunları getirir. Kan lipit düzeyleri yüksek kişilerin kırmızı et tüketimine dikkat etmelerini önemle tavsiye etmekteyiz. Benzer şekilde sakatatlar da yüksek oranlarda kolesterol içerdiklerinden dikkatli tüketilmelidir. Et tüketirken şunlara da dikkat edildiğinde besin değerinden yeterince yararlanmış oluruz. Et yemeğinin yanında yenilecek taze yapılmış bir salata içerdiği C vitamini sayesinde etin içindeki demirin emilimini artıracaktır. Ayrıca et posadan fakir bir besin olduğundan salata o öğünün posa oranını da dengeleyecektir. Sağlığınızı kurban etmeyin! Kurban Bayramı'nda eti dikkatli tüketin
2077
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.