Mahmure

Sağlık

Diyet & Fitness

Kadınların beslenme alışkanlıkları

Kadınların beslenme alışkanlıkları

Ankara'da 142 kız öğrenci ile anne ve anneanneleriyle yapılan bilimsel araştırmada, kadınların beslenme alışkanlıkları belirlendi.

Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nevin Şanlıer, üç kuşak kadının beslenme alışkanlıklarını belirlemek için, yüksek lisans öğrencisi Emine Kılıç ile birlikte Cebeci Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesinde okuyan 142 kız öğrenci ile öğrencilerin anne ve anneannelerinin katıldığı bilimsel bir çalışma gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Prof. Dr. Şanlıer, yapılan araştırmada, öğün sayısı, öğün atlama nedenleri ve sıklığı, evde pişirdikleri yemek çeşitleri, evin dışında yemek yeme çeşidi ve sıklığı, evin dışında tüketilen besinler ile beslenme bilgilerin öğrenildiği yerler konusunda kuşaklar arasında farklılıkları tespit ettiklerini bildirdi.

Araştırmanın sonuçları
Araştırmada, kızların yüzde 45.1'inin günde iki öğün, annelerin yüzde 66.9'ü ile anneannelerin yüzde 68.3'ünün günde üç öğün yemek yediği belirlendi.

Kadınların öğün atlama durumu da incelenen araştırmada, kızların yüzde 47.1'inin, annelerin yüzde 26.8'nin, anneannelerin de yüzde yüzde 22.5'inin öğün atladığı saptandı.

Kızların yüzde 33.1'inin öğün atlama konusunda okula geç kalmayı neden gösterdikleri, anneler ile anneannelerin yüzde 27.3'ünün ise zayıflama isteğiyle öğün atladıklarını ifade ettikleri tespit edildi.

Kızların yüzde yüzde 63.8'nin en fazla atladığı öğün sabah kahvaltısı olurken, annelerin yüzde 69.7'si ile anneannelerin de yüzde 68.5'nin en çok atladığı öğünün öğlen yemeği olduğu da ortaya çıktı.

Kızların tercihi makarna
Araştırmada, kızların yüzde 41.5inin, annelerin yüzde 92.9'unun, anneannelerin yüzde 77.5'inin evde yemek pişirdiği, kızların yüzde 53.4 hazırlaması kolay makarna ve pilavı türü yemek yaptıkları belirlendi.

Annelerin yüzde 24.1'inin zeytinyağlı sebze yemekleri, yüzde 16.2'sinin etli sebze yemekleri, yüzde 15.3'ünün et yemekleri pişirmeyi, anneannelerin ise yüzde 26.3'nün zeytinyağlı sebze yemekleri, yüzde 15.8'inin etli sebze yemeklerini, yüzde 12'sinin etli kuru baklagil yemeklerini pişirmeyi tercih ettikleri tespit edildi.
1441
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.