GeriKadın Sağlığı Kadınlar psikiyatra, erkekler alkole
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kadınlar psikiyatra, erkekler alkole

"Psikolojik sorunlarla karşılaşan kadınlar konuşmayı seçerken, erkekler çözümü alkolde arıyor."

Trakya Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Abay, "Erkek çocuklara (erkekler ağlamaz) diyerek bilinç altına girme, onları, daha sonraki yaşamlarında sorunlarını içe atmaya, tepki vermemeye itiyor" dedi. Psikolojik bir sorunla karşılaşan kadınların genellikle bir ruh hekimine başvurarak konuşma yolunu seçtiği, aynı durumdaki erkeğin ise kurtuluşu alkolde aradığı bildirildi.

Trakya Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Abay, kadınların erkeklere oranla daha çabuk, depresyona girdiklerini ifade ederek şunları kaydetti: "Psikolojik sıkıntı duyan kadınlar ruh hekimine gelerek çare arıyor. Kadınlar konuşmayı sevdiği için sorunu saptayarak çözüme ulaşıyor. Erkekler ise konuşmak istemediği gibi içine atıyor ve çareyi alkolde aramaya çalışıyor. Bu da sorunu daha da büyük boyutlara ve içinden çıkılamaz hale getiriyor. Toplumda çocukları yetiştirirken bile, erkek çocuklara (Erkekler ağlamaz) diyerek bilinç altına girme, daha sonraki yaşamlarında sorunlarını içe atmaya, tepki vermemeye itiyor."

"Hobiler, depresyondan kurtarıyor"

Psikolojik bir sorunla karşılaşan kadınların bir ruh hekimine başvurarak konuşma yolunu seçtiklerini belirten Prof. Dr. Abay, aynı durumdaki erkeğin ise kurtuluşu alkolde aradığını söyledi.

Bunalıma girmekte en büyük etkenin, kişinin buna yatkınlığı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ercan Abay, şöyle devam etti: "İlgi alanlarına uygun uğraşıları olmayanlar çabuk depresyona girerken, bir takım hobi sahipleri depresyona girmiyorlar. Girerlerse de uğraşıları sayesinde kendilerini bundan kurtarmayı başarıyorlar. En basit şekilde irdelemek gerekirse, arkadaşlarla konuşmak, çiçek yetiştirmek, sosyal faaliyetlere katılmak, örgü örmek, sinemaya, tiyatroya gitmek gibi ilgi alanları, bunalıma girmeyi engelliyor. Oyalayıcı ve içe kapanmayı önleyen dış dünyayla bağlantıyı kesmeyen etkinlikler, insanları depresyondan uzaklaştırıyor. Kişi hiçbir zaman uzun süre kendi iç dünyasıyla başbaşa kalmamalıdır."

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan son araştırmalara göre, her 4 kişiden 1'inde ruhsal problem bulunduğunu belirten Prof. Dr. Abay, buna karşılık psikiyatriste gitme oranın az olduğunu vurguladı. Toplumda hala ruh doktoruna sadece "deli" olanların gittiği gibi yanlış inançlar bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Abay, ruhsal sorunları olanların, zaman geçirmeden bir ruh hekimine başvurması gerektiğini kaydetti.

False