GeriKadın Sağlığı Jinekoloğa gitmekten korkmayın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Jinekoloğa gitmekten korkmayın

"Jinekologa gitmek, hiç de sandığınIZ kadar korkutucu bir olay değil. Kadın Sağlığı ve yardımcı Üreme Teknikleri Merkezi Doktoru op. Dr. Seval Taşdemir'le yapılan kısa sohbeti okuduktan sonra bunu çok daha iyi anlayacaksınız."

Neden jinekologa gitmeliyiz?

Bütün hastalıklarda olduğu gibi jinekolojik hastalıklarda da erken teşhis ve tedavi çok önemli. Bazı hastalıklar klinik bulgu verdiği zaman çok ileri boyutlara ulaşmış olur. Örneğin yumurtalık kanseri gibi, başlangıçta hiçbir belirti ve bulgu vermeyen hastalıkların düzenli jinekolojik muayeneler ile tespit edilmesi ve tedavisinin yapılması, yaşamsal önemdeki jinekolojik hastalıkların geç olmadan tespit edilmesi açısından çok önemlidir.

Jinekologa gitmek biraz tedirgin edici bir durum. Bunu nasıl yenebiliriz?

Birçok genç kız için ilk jinekolojik muayene oldukça tedirgin edici gözükse de, önemi düşünüldüğünde kesinlikle ertelenmemesi gerekir. Bu randevuda nelerle karşılaşacağınızı bilmeniz, endişelerinizi yenmenizde size yardımcı olur.

Peki, jinekolojik muayenenin ilk aşamasında nelerle karşılaşırız?

Öncelikle kişisel, ailesel, cinsel ve tıbbi öyküleriniz alınır. Jinekolojik muayene yapılır ve laboratuvar testleri istenir. Muayenenin adet kanamasının olmadığı bir dönemde yapılması gerekir. Adet kanaması, hem laboratuvar testlerinin sonuçlarını hem de muayeneyi etkiler. Muayene öncesindeki birkaç gün vajinal duş ve krem kullanımından kaçınmak gerekir.

Muayeneyi nasıl yapıyorsunuz?

Jinekolojik muayene ile genital organların durumu ve jinekolojik problemler değerlendirilir. Jinekolojik muayene için iç çamaşırının çıkarılıp jinekolojik muayene masasına yatılması istenir. Bu sırada karın ve bacakların örtü-lebilecegi bir örtü verilir ve muayene başlamadan önce masanın uç kısmına kayarak ayakların muayene masasının iki yanında bulunan özel ataçmanlara geçirilmesi istenir.

Doktorun muayene yapabilmesi için bacakları ayırarak yatmak gerekir. Bu pozisyonda kişinin kendini rahat bırakması, muayene işlemini çok kolaylaştırır. Doktor, eldiven giyerek dış genital organları muayene eder.

Kızarıklık, tahriş, kist, siğil olup olmadığını kontrol eder. Çok kısa süren bu işlem herhangi bir acı vermez. Jinekolojik muayene sonrasında uzman, idrar tahlili ve kan sayımı gibi birkaç tahlil isteyebilir.

Eğer genç kız bakire ise muayene yönteminde bir değişiklik olur mu?

Eğer bakire ise karından yapılacak ult-rasonografi ile ürerne organları değerlendirilir.

Jinekolog bize ne tür sorular sorar?

Jinekologa verilen bilgilerin ve aktarılan şikayetlerin eksiksiz olması gerekir. Yanlış ya da eksik bilgi verilmesi, tedaviyi ve sorunların belirlenmesini olumsuz etkiler. Doktorunuzun jinekolojik muayeneden sizden almak isteyeceği bilgiler şunlardır:

• Son adet tarihi

• Adet sikluslarının uzunluğu

• Adet kanamasının ne kadar sürdüğü

• Ara kanamaların olup olmadığı

• Genital ağrı, kaşıntı ve akıntı varlığı

• Başka bir tıbbi problemin olup olmadığı

• Aile fertlerinde görülen hastalıklara ait bilgiler

• Önceden geçirilmiş hastalıklar, cerrahi İşlemler ve kullanan ilaçlara ait bilgiler

• Sigara, alkol ve beslenme alışkanlıkları hakkında bilgiler

Hangi sıklıklarla jinekologa gitmeliyiz?

Bir şikayet söz konusu ise hemen bir jinekologa başvurulmalı. Fakat bir şikayet yok ise periyodik olarak bir genç kızın senede bir kez mutlaka jinekologa gitmesi gerekir.

Kaynak: Hey Girl

False