GeriDiyet Rehberi İşyerinde öğle öğünü
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İşyerinde öğle öğünü

"Çalışıyorsanız ve öğle öğünlerini dışarıda yemek zorundaysanız, diyet yapmak güç olabilir. Ancak kahvaltı ve akşam öğünlerini dengelerseniz, dışarıda yiyerek de kilo verebilirsiniz."

Her öğün, beli miktarda protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral içermeli. Öğle yemeklerini dışarıda yiyorsanız bu beslenme dengesini kurmakta zorlanabilirsiniz. Hele zayıflama diyeti yapmanız neredeyse imkansız gibidir. Oysa yaptığınız öğle kaçamaklarını, kahvaltı ve akşam öğünleri ile dengeleyerek hem sağlıklı hem de formda kalabilirsiniz. Diyelim ki bir dilim pasta yediniz, diğer iki öğünü onu her bakımdan tamamlayan bir programla birleştirirseniz günde 1300 kalorili bir diyet uygulayabilirsiniz. Çalışan kadınlara yönelik biraz farklı bir diyet hazırladık. Önerilerimize uyarsanız, damak zevkinizden vazgeçmeden ayda 2-3 kilo verebilirsiniz.

Yemekhanede Diyet Önerileri

Diyelim ki öğle öğünlerini işyeri yemekhanesinde yiyorsunuz. Mönüler genellikle birkaç çeşit yemekten oluşuyor. Yemekelerin içeriğini bilmeniz mümkün değil, üstelik hangi yağın ne miktarda kullanıldığını da... Ancak akıllı bir seçimle diyet yapabilirsiniz. Mönülerde genellikle 4 çeşit yemek bulunur. Siz çorba, ana yemek ve salatayı tercih edin. Bol soslu makarnalar, yağlı pilavlar, hamur işleri, tatlı ve böreklerden uzak durun. Unutmayın ki bu mönülerde mutlaka yoğurt, ayran, salata veya meyva vardır.

Öğle Öğününde Ne Yediniz?

1 Kase Yoğurt ve 1 Elma (160 kalori)
Sadece yoğurt ve elma besinsel değer açısından vücudun günlük ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede bir öğün değil. Vitamin, protein ve mineral özellikle de kalsium içeriyor ama karbonhidrattan yoksun. Bu açığı kapatabilmek için diğer öğünlerde bol karbonhidratlı besinler almanız gerekiyor.

Diğer Öğünlerde Ne Yemelisiniz?

Kahvaltı: 1 fincan çay, 1 dilim reçelli kepek ekmeği, 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu
Akşam: 1 ızgara biftek, 1 çorba kaşığı zeytinyağlı taze fasülye, 1 dilim kepek ekmeği

Zeytinli Ekmek (350 kalori)
Bol yağlı ve kalorili bir besin. İçeriğindeki zeytin tuzlu olabilir. Tuzun vücutta depolanmasını önlemek için gün boyunca çok su içmelisiniz. Şarküteri ürünü ya da peynir eşliğinde yemek istiyorsanız, lor ya da yağsız beyaz peynir tercih edin.

Diğer Öğünlerde Ne Yemelisiniz?
Kahvaltı: 1 fincan kahve, 1 muz
Akşam: Izgara balık, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilaveli 180 gr. haşlanmış pazı, 1 dilim ekmek

Ispanaklı Börek (400 kalori)
İştah açıcı, pratik ve dengeli bir öğün. Ancak fazla yağlı olmamasına dikkat edin. İç malzemesi ise ıspanak, soğan ve lor peyniri ile hazırlanmış olmalı. İşte karbonhidrat, vitamin, mineral ve protein açısından zengin ve komple bir öğle öğünü.

Diğer Öğünlerde Ne Yemelisiniz?
Kahvaltı: 1 fincan sütlü kahve, 1 dilim ballı ekmek, greyfurt suyu
Akşam: Yarım demet maydonoz ilaveli haşlanmış balık, 200 gr. haşlanmış kabak, 1 dilim ekmek

Elmalı Tart (300 kalori)
Özellikle tatlı sevenleri mutlu edecek bir öğün. Ancak dengesiz olduğu için sık sık yememekte fayda var. Vitamin, mineral, karbonhidrat, yağ ve şeker açısından çok zengin. Protein açığını kapatmak için küçük bir kase light yoğurtla tamamlayın.

Diğer Öğünlerde Ne Yemelisiniz?
Kahvaltı: 1 fincan sütlü kahve, 4-5 kepekli bisküvi
Akşam: 50 gr. fasulyeli makarna, 120 gr. ızgara balık, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilaveli 200 gr. haşlanmış brokoli

Pizza (500 kalori)
Pizza, tek başına komple bir öğündür. Salata ile birlikte yenirse vücudun günlük gereksimini büyük ölçüde karşılar. Ancak bol salamlı sosisli pizza yerine sebzeli ve peynirli olanlarını seçmelisiniz. Aksi takdirde yüksek yağ ve kalori miktarı ile kilo almanıza neden olabilir. Üstelik hazımsızlık yapabilir.

Diğer Öğünlerde Ne Yemelisiniz?
Kahvaltı: 1 fincan çay, 1 muz
Akşam: 1 çay kaşığı zeytinyağ ilaveli 180 gr. haşlanmış balık, 1 tatlı kaşığı zeytinyağ ilaveli haşlanmış taze fasülye, 1 dilim ekmek

Beyaz Peynir ve Diyet Bisküvi (250 kalori)
Dengeli bir öğün. Çünkü içerdiği karbonhidrat, protein ve yağ miktarı hiç de az değil. Ancak vücudun gereksinimlerine yanıt veremez. Vitamin ve mineral eksiğini kapatmak için salata ya da ızgara sebze ile tamamlanması gerekiyor.

Diğer Öğünlerde Ne Yemelisiniz?
Kahvaltı: 1 fincan kahve, 1-2 dilim kızarmış diyet ekmek, 1 çay kaşığı reçel, 1 bardak greyfurt suyu
Akşam: 1 porsiyon ızgara tavuk göğsü, 60 gr. makarna, karışık salata

Makarna Salatası (380 kalori)
Evde hazırlanıp işyerine götürülebilir. 70 gr. haşlanmış makarna, 1 domates, 1 kırmızı soğan, roka, salatalık, haşlanmış 1 küçük patates, zeytin, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, tuz ve pulbiberle hazırlayın. Üzerine 2 çorba kaşığı ufalanmış, beyaz peynir veya yoğurt ilave ederseniz protein açığını kapatabilirsiz. Öğünü 1 meyve ile tamamlayın.

Diğer Öğünlerde Ne Yemelisiniz?
Kahvaltı: 1 bardak light süt, 25 gr. müsli, 1 bardak portakal suyu
Akşam: 80 gr. yağsız beyaz peynir, 1 çorba kaşığı zeytintağı ilaveli 150 gr. yeşil salata, 1 dilim kepekli ekmek, 1 meyve

False