GeriKadın Sağlığı İçinizi Isıtan Baharat: Tarçın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İçinizi Isıtan Baharat: Tarçın

"Baharatlar, çiçek, yaprak veya kabukları kurutularak, dört mevsim lezzet ve şifa dağıtıyor. Bazen bir çiçeğin, bazen dev bir ağaç kabuğunun adı olan baharatlar, çok eskilerden beri değişik amaçlarla kullanılıyor. İşte bunlardan bir tanesi de tarçın..."

Vatanı, Güney ve Güneydoğu Asya olan, yaprak dökmeyen aromatik kokulu ağaçtan elde edilen tarçın, dünyanın en eski baharatlarından biri olarak biliniyor. Romalılar, tarçının kutsal bir baharat olduğuna inanırlardı. Hatta eski sanskritçe kitabelerde bile tarçının adına rastlanıyor.

Sıcak bir lezzet seansı

Sri Lanka ve Endonezya, Çin gibi Uzak Doğu ülkelerinde yetişen tarçın; ılık, tatlı ve odunsu bir lezzete sahip. Bu nedenle yemeklere ve tatlılara farklı bir lezzet katmak için kullanılıyor. Özellikle kek, pudding ve çikolata ile yapılan birçok tatlıda çeşni olarak tercih ediliyor. Baston (çubuk) tarçın, genellikle sıcak içeceklerin üzerinde kullanılıyor. Örneğin sahlep, baharatlı şarap, sıcak çikolata ve kahvede. Soğuk kış gecelerinde sıcak bir etki yaratmak için içeceklere ekleyeceğiniz bir tutam ya da bir çubuk tarçın, hem içinizi ısıtmak hem de bağışıklık sisteminizin güçlenmesi için ideal. Tarçın aynı zamanda uyarıcı bir ilaç. Bitkisel afrodizyak olarak da tanımlayabileceğimiz bu baharat, cinsel gücün artırılmasında da oldukça etkin bir rol üstleniyor. Dolaşım sistemini rahatlatıyor ve sindirim sistemi problemlerinin çözülmesini sağlıyor. Evde tedavinin iyi bir seçeneği olarak nitelendirebileceğimiz tarçın, özellikle soğuk algınlığı ve nezle gibi sorunlar için de ideal bir baharat. Kalbi kuvvetlendirip iştah açması da cabası... Bunların dışında etkin kokusu sayesinde, psikolojik açıdan da rahatlamanıza yardımcı oluyor.

En çok kullanılan tarçın türleri ise şunlar

Çin tarçını

Güneydoğu Çin'de yetiştirilen bu tür, 10-12 metre yük-sekliğinde kışın yapraklarını dökmeyen bir ağaç. Daha çok ağacın kurutulmuş kabukları kullanılıyor. Kabukların dış kısmında grimsi renkte bir mantar tabakası bulunuyor. Kokusu kuvvetli, tadı ise tatlımsı ve yakıcı. Meyveleri tarçın kokuludur, bu nedenle tarçının yerine kullanılıyor.

Seylan tarçını

Kışın yapraklarını dökmeyen küçük bir ağaç. Hindistan ve Doğu Hint Adaları'nda yetişir. Kabukları kahverengi, boru şeklinde iç içe geçmiş görüntüdeki bu bitkide, mantar tabakası bulunmuyor. Tatlımsı baharlı ve lezzetli. Kabız, gaz söktürücü ve antiseptik etkisi var. Baharat ve koku verici olarak kullanılıyor.

Tarçın esansı

Seylan tarçınının kabuklarından elde edilen uçucu bir yağ. Kuvvetli tarçın kokusuna sahip. Gıda ve parfümeri sanayinde koku verici olarak kullanılıyor.

False