Mahmure

Sağlık

Diyet & Fitness

Hipertansiyon, tuz ve ekmek

Hipertansiyon, tuz ve ekmek

Başlıca tuz alım kaynakları beyaz peynir, turşu, zeytin, erişte, ayçiçeği çekirdeği, salça ve...

Hipertansiyon (yüksek kan basıncı) bütün dünyayı etkileyen önemli bir salgındır. Tüm dünyada 1,5 milyarın, ülkemizde ise 15 milyonun üzerinde insanın hipertansiyonu vardır. Hipertansiyon kalp hastalığı, felç ve böbrek hastalığı için en önemli risk faktörüdür.

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği (http://www.turkhipertansiyon.org) tarafından gerçekleştirilen Türk Toplumunda Tuz Tüketimi ve Kan Basıncı Çalışmasında (SALTurk, 2008) göre Türk toplumunda ortalama tuz tüketiminin (sofra tuzu, sodyum klorür) günde 18 gram olduğu bulunmuştur. Tuz hipertansiyon başta olmak üzere birçok hastalığa yol açar ve günlük 18 gram tuz tüketimi çok yüksektir. Bu miktar ülkeler arasında bir Dünya rekorudur.

Ülkemizde başlıca tuz alım kaynakları beyaz peynir, turşu, zeytin, erişte, ayçiçeği çekirdeği, salça ve yemeğin tadına bakmadan tuz atmaktır. Günlük tuz tüketimine ekmeğin katkısını anlamak amacı ile bu çalışmayı planladık.

Çalışmanın yürütücüleri:

Prof. Dr. Tekin AKPOLAT
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi-SAMSUN

Dr. Ragıp KADI
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi-SAMSUN

Prof. Dr. Cengiz UTAŞ
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi-KAYSERİ

Çalışmayı destekleyen kuruluş: Türk Nefroloji Derneği Kayseri Şubesi

ÇALIŞMANIN BULGULARI

Tuz içeriği çalışılan beyaz ekmek sayısı 100
(Ekmekler nüfusa orantılı şekilde 7 bölge ve 46 ilden toplanmıştır)
Ortalama sodyum klorür içeriği 1.8 gram/100 gram
Ekmekle alınan günlük tuz Yaklaşık 7.2 gram*

*Türk toplumunda ortalama ekmek tüketimi kişi başına yaklaşık olarak 400 gramdır

Ekmekle günde 7.2 gram tuz alınması hipertansiyonu önlemek ve tedavi etmek için izin verilen tuz miktarından daha fazladır.

Türk toplumunda günlük ortalama tuz tüketimi 18 gram

Batı toplumlarında günlük ortalama tuz tüketimi 9-12 gram

2289
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.