GeriKadın Sağlığı Her üç kadından birinin sorunu: Sistit
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Her üç kadından birinin sorunu: Sistit

"Sık sık idrar yapma ihtiyacı, idrar yapma sırasında acı ve yanma, bazen de idrarda kanla kendini gösteren sistit; idrar yollarının ihtihabıdır. Basillerin neden olduğu bu rahatsızlık doktor gözetimi altında yapılacak antibiyotik tedavisine kısa sürede cevap verir."

Neden daha çok kadınlarda görülür?

Her üç kadından birinin karşılaştığı sistitin, kadınlarda erkeklere oranla daha çok görülmesinin nedeni kadınlarda üreterin (yani idrarı vücuttan dışarı taşıyan kanal) hem vajene hem de rektüme yakın bulunmasıdır. Hem erkekte hem kadında hergün çok sayıda bakteri, üreterin açıklığından içeri girer ama erkekte uzunluğu yirmi santim olan kanal bakterilerin mesaneye ulaşması için hayli uzun bir yol sayılır. Üstelik idrar sırasında bakteriler dışarı atılır çoğu kez. Kadında ise üreter sadece üç buçuk santimdir ki mesaneye çok yakın bir yol oluşturur.

Kadının ilk seks ilişkisi sırasında sürtme ve tahriş, üreter ağzını zedeleyip bakteri içeri itme sonucu sistite neden olabilir.

Gebelikte de sistit riski artar. Çünkü rahim genişleyerek idrar torbası üzerine baskı yapar ve hormonların etkisiyle idrarın boşalması zorlaşır. Böylece idrar torbasında biriken idrarda mikrop üremesi kolaylaşır.

Uzmanlar, bazı vakaların da ruhsal olduğunu söylüyorlar; daha önce geçirdiği enfeksiyonlar sonucu mesanesi daha hassas yani kolayca tahriş olabilen kadınlarda idrar yapma ihtiyacı daha fazla olabilir. Bunun yeni bir enfeksiyonun başlangıcı olabileceği endişesine kapılan kadın gereğinden sık idrar yapmaya kalkar ve bu da kadar sık idrara çıkmak mesaneyi tahriş ederek iltihaplanmalara yol açabilir.

İdrara çıkma ihtiyacı duyulduğu halde idrarı tutmak da sistite neden olabilir. Bu durum mesanenin gerilmesine sebep olur, onu zedeleyerek enfeksiyona uygun duruma getirir diyor uzmanlar.
Özellikle yaz aylarında ıslak mayo ile uzun süre kalanlarda ve kirli havuz sularında yüzenlerde de sistit görülebilir.

Ciddiye alınmalı

Uzmanlar, belirtilerin ciddiye alınması gerektiği konusunda uyarıyorlar. Döl yolu iltihapları üreme organlarına zarar verebilir, kısırlığa kadar gidebilecek ciddi problemlere yol açabilir. Bu yüzden belirtiler görüldüğü anda doktora başvurmak ve en uygun tedaviye başlamak gerekiyor. Ayrıca geciklme böbrek enfeksiyonu olasılığı dahil ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Uzmanların önerileri

- İdrarın mümkün olduğu kadar sulu olmasını sağlayın (bol bol su için) ve rengini kontrol edin. Şayet açıksa idrarın bakteri barındırma olasılığı daha azdır.

- İlişkiden once mesaneyi boşaltarak basıncın azalmasını sağlayın. İlişki sonrası üreter ağzından içeri girmiş olabilecek bakterileri temizlemek için yıkanın.

- Vajen ve rektumü temiz tutun. Tuvalet sonrası temizlikte temizliği önden arkaya doğru yapın. Arkadan öne temizlik yapıldığında kalınbağırsak bakterileri vajinaya ve buradan da idrar borusu yoluyla mesaneye bulaşabilir.

- İdrarınızı tutmayın, mümkün olduğu kadar sık idrarınızı yapın. Tabi bunu gerektiğinden sık da yapmayın.

- Cinsel ilişki sırasında yeterli kayganlığın sağlanması üretranın zedelenmesini azaltmak açısından önemlidir.

- Genital bölgenizin uzun süre nemli kalmasına izin vermeyin. Naylonlu, sıkı iç çamaşırları giymeyin. Nem bakterilerin üremesini kolaylaştırıcı bir ortam yaratır.

- Her gün mutlaka iç çamaşırlarınızı değiştirin ve pamuklu iç çamaşırı tercih edin.

Sistit atağı sırasında yapılması önerilenler

- İstirahat edin.
- 20 dakikada bir yarım litre kadar su için.
- Basit ağrı kesici alın.
- Mesane üstünde ve bele değil ama belin alt kısmına su sıcak torbaları koyun.

False