GeriKadın Sağlığı Hala fast food mu yiyorsunuz?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hala fast food mu yiyorsunuz?

"Fast food türü beslenmenin zararlarını uzmanlar sürekli dile getiriyor. Sürekli tüketilen fast food ürünleri obezite yapabiliyor."

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, özellikle çocuk ve gençler tarafından tercih edilen tost, lahmacun, pide, hamburger, soğuk sandviç, pizza, kızarmış patates, balık-ekmek gibi ayaküstü yenen fast-food yiyeceklerle tüketilen kola, çay ve kahve gibi içeceklerin yetersiz ve dengesiz beslenmenin yanı sıra çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığı bildirildi.Ayaküstü beslenme alışkanlığının giderek arttığına işaret edilerek, bu ürünlerin tüketilmesindeki en önemli sorunun yüksek enerji içermeleri olduğu bildirilen açıklamada, "Orta düzeydeki bir fast fooddaki enerji içeriği 400 kaloriden başlayıp bin 500 kaloriye kadar yükselebilmekte ve enerjinin çoğu yağ ve şeker kaynaklı olmaktadır" denildi.Bu besinlerin A ve C vitamini ile kalsiyum yönünden yetersiz olduğu kaydedilen açıklamada, bunun başta koroner kalp hastalıkları ve kanser olmak üzere, birçok kronik hastalık için risk faktörü oluşturduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, fast-food menülerinin yüksek miktarda sodyum içerdikleri de belirtilerek, bu durumun yüksek kan basıncının oluşmasına neden olduğu ve mide kanseri riskini artırdığı ifade edildi.Vatandaşlara uyarılarDerin yağda kızartma yönteminin fast-food restoranlarda sıkça kullanıldığına işaret edilen açıklamada, bu yöntemin besinlerin yağ içeriğini artırdığı, bunun özellikle yaz aylarında sağlık açısından risk oluşturduğu bildirildi.Sağlık Bakanlığı açıklamasında, fast-food ürünlerin seçiminde sağlıklı beslenme ilkelerinin dikkate alınması gerektiği vurgulanarak, şu uyarılarda bulunuldu:- Daha çok fırında pişmiş ve ızgaralarla et, tavuk ve balık içeren sandviçler ve düşük yağlı besinler tercih edilmeli.- Özellikle sıcak havalarda asitli ve gazlı içecekler yerine vitamin yönünden zengin ve taze sıkılmış meyve suları, az yağlı salatalar, kalsiyum içeren süt, ayran ve sütlü tatlılar tüketilmeli.- Uygun koşullarda hazırlanan, hızlı hazırlanmakla birlikte geleneksel mutfakta da yer alan gözleme, etli ve peynirli pide çeşitleri, köfte ekmek, su böreği gibi yiyeceklerin, hamburger ve patates kızartmasına göre sağlık açısından daha iyi seçenekler olacağı unutulmamalı.İşletmelere önerilerAçıklamada, fast-food işletmelerine yönelik de şu öneriler yer aldı:- Yiyeceklerin hazırlandığı, saklandığı ve servis yapıldığı yerler temiz ve hijyen olmalı.- Görevli personelin portör tetkikleri düzenli olarak yapılmalı.- Sağlık açısından yararlı ve düşük yağlı besinler hazırlanmalı.- Hayvansal yağ yerine bitkisel yağ kullanılmalı.- Yağı azaltılmış salata sosları kullanılmalı.- Taze ve uygun koşullarda hazırlanmış meyve ve meyve salataları ile tam buğday unundan yapılmış çörek ve pizza hamurları hazırlanmalı.

False