Mahmure

Sağlık

Diyet & Fitness

Gribe karşı sarımsak ve C vitamini

Gribe karşı sarımsak ve C vitamini

Özellikle kış aylarında C vitamini, sarımsak ve mentol tüketmek hastalıklara karşı bünyeyi koruyor.

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Erkan Karataş, soğuk algınlığını önlemek için bol bol C vitamini, mentol, sarımsak ve çinko alarak vücut direncinin ve savunma mekanizmasının güçlendirilebileceğini söyledi.

GAZÜ Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Karataş, yaptığı açıklamada, soğuk algınlığının aslında dört mevsim görülebildiğini, daha çok kış aylarında ortaya çıkan, hapşırma, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve burun tıkanıklığı ile kendini gösteren, hafif kırgınlık oluşturan, çeşitli virüslerin yol açtığı, hafif seyirli bir hastalık olduğunu anımsattı.

Hastalığa yakalanmamak için öncelikle soğuk ve yağışlı havalarda soğuğa maruz kalmamaya önem verilmesi gerektiğini ifade eden Karataş, ''Soğuk ve yağışlı hava, soğuk algınlığı virüsünü getirmez. Daha çok soğuk algınlığı olan bir kişinin burun akıntısının aksırık, öksürük veya elden ele bulaşması sonucunda virüslerin aktarılmasıyla hastalığın yayıldığına inanmamız gerekir. Hapşıran ve öksüren kişilerin elleriyle veya maske ile ağızlarını kapatması gerekir'' dedi.

Soğuk havada insanların kapalı mekanları tercih ettiğini, bu tür ortamlarda virüsün bulaşmasının kolaylaştığını anlatan Karataş, kapalı ortamların sık sık havalandırılması gerektiğini söyledi. Karataş, soğuk algınlığı yapan virüslerin, saatlerce ellerde ve çeşitli eşyada (havlu, mendil, masa) canlı kaldığını, kirli hava, sigara kullanımı, yetersiz ve dengesiz beslenmenin soğuk hava ile birleşince, vücudun direncinin daha çok düşürdüğünü ve virüslerin bulaşmasının kolaylaştığını belirtti.

1920
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.