GeriKadın Sağlığı Fastfood ve ızgara yerken dikkat
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Fastfood ve ızgara yerken dikkat

"Besinlerin pişirilme yöntemlerine dikkat edilmesi, sağlık açısından büyük önem taşıyor."

Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi Sağlık Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Alphan, besinlerin pişirilme yöntemlerinin sağlığı olumsuz yönde etkileyebildiğine dikkat çekerek, fastfood sisteminde, yüksek sıcaklıkta günde 10-12 saat kullanılan kızartma yağların fiziksel ve kimyasal değişime uğrayabileceğini söyledi.Bu yağların fiziksel ve kimyasal değişim sonucu okside ve hidrolize olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Alphan, "Okside olmuş yağlar kolon, karaciğer, mide, pankreas gibi gastrointestinal sistem kanserlerine neden olabilirler" dedi.Prof. Dr. Alphan, fastfood beslenmede en çok tavuk eti kullanıldığını da belirterek, yüksek sıcaklıkta derin yağda yapılan kızartma işlemi sırasında büyük oranda besin ve E vitamini kaybı olduğunu vurguladı.Izgara pişirme Kömür, LPG veya elektrik kullanılan ızgara işlemine de dikkat çeken Prof. Dr. Alphan,ızgara işleminde et ile ateş arasındaki mesafenin en az 10-15 santimetre olması gerektiğini söyledi. Mesafenin yakın olması durumunda etin yüzeyindeki proteinlerin birdenbire katılaştığını ve ısının etin iç yüzeyine ulaşmasını engellediğini dile getiren Prof. Dr. Emel Alphan, şunları kaydetti: "Çok yüksek ısı, yanmaya ve su kaybına neden olduğundan, B grubu vitaminlerinde kayıplar oluşur. Kömür kullanılarak mangallarda yapılan ızgara et, tavuk, köfte vb. ürünlerde yanmış kısımlar olabilir. Kömürleşmiş et yüzeyleri de kanserojen maddelerdir. Bu tür ızgara işleminin çok sık yapılmaması ve kömürleşmiş yüzeylerin çıkarılarak yenilmesi sağlık açısından gereklidir"Tost, soğuk sandviç ve pizzaların üst malzemesi olarak kullanılan veya kızartılarak yenen salam, sosis, sucuk gibi et ürünlerine istenilen renk ve kokunun sağlanması amacıyla koruyucu özelliğinden dolayı nitrit ve nitratlar eklendiğini de hatırlatan Prof. Dr. Alphan, nitrit ve nitratların pişirme işlemi sırasında aminler ile birleşerek kanser yapıcı nitrozaminlere dönüşebildiklerini belirtti.Prof. Dr. Alphan, besinlerin pişirilme yöntemlerine dikkat edilmesinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

False