Mahmure

Sağlık

Diyet & Fitness

En sağlıklı pişirme yağı hangisi?

En sağlıklı pişirme yağı hangisi?

Yemek pişirirken kullandığımız yağların ne kadar sağlıklı olduğu konusunda zaman zaman ikilem yaşarız. İşte ısıtıldığında hücrelere zarar vermeyen, erken yaşlanmaya sebep olmayan en sağlıklı yağı açıklıyoruz.

Güncellenme tarihi: 30.07.2013

İnanılanın aksine bazı yağlar vücut için son derece faydalıdır. Ancak ısıtıldıklarında okside olurlar ve bütün faydaları zarara dönüşür. Hindistan cevizi yağı ise, pek çok diğer yağ ile kıyaslandığında, okside olmaya karşı son derece dayanıklıdır. Isıtıldığında, hücrelere zarar veren ve yaşlanmaya neden olan serbest radikallerin oluşumuna neden olmaz. Hidrojene edilmemiştir, bu nedenle en ideal pişirme yağıdır.

Hidrojenasyon nedir?

Hidrojenasyon sıvı bitkisel yağların oda sıcaklığında katı halde olabilmesi için hidrojen eklenmesi işlemine verilen isimdir. İşlem sonunda doymamış yağlar, doymuş yağa dönüşür. Yağlarda hidrojenasyon işlemi, insan vücudunda zehir etkisi yapan transyağ asitlerinin oluşumuna neden olur. Bu yolla elde edilen ürünlere transyağ denir. Transyağlar, doymuş yağlar gibi kötü kolesterolü yükseltir ve kalp-damar hastalığı riskini arttırır.



Hindistan cevizi yağı neden sağlıklıdır!

Hindistan cevizi yağı MCT'lerden oluşmuştur (orta zincir yağ asitleri). Bunlar pek çok diğer pişirme ve yemek yağlarının oluştuğu LCT'lerden (uzun zincir yağ asitleri) çok daha küçüktürler, kolaylıkla sindirilebilirler ve metabolizmayı harekete geçirirler. Anında yakılan bu yağlar, yağ hücrelerinde depolanmazlar. Metabolizmadaki bu hızlanma, içeriğinde hindistan cevizi yağı ile yapılan bir yemeğin ardından 24 saat sonra bile devam edecektir. Böylece vücudun kalori kullanımında artış olur. Ayrıca diğer yağlardan çok daha doyurucu olduğu için vücudun toplam besin ve kalori tüketimini azaltmasına yardımcı olur.

Sağlıklı beslenmek için  Kalp krizine karşı koruyucudur!

Hindistan cevizi yağında bulunan MCT'ler kalp krizlerine karşı kişiyi korur. Yüksek miktarlarda hindistan cevizi tüketen kişilerde kardiyovasküler sağlığın dikkat çekici derecede iyi olduğunu saptanmıştır. Sızma hindistan cevizi yağı vücuttaki iyi kolesterolü (HDL) artırarak, kolesterol yapısını iyileştirir.

10809
YORUMLAR

evde sürekli tüm yemeklerde zeytin yağı kullanıyorum.üstünlük verdiyim zeytin yağı ve tere yağıdır.

mucuk82 02.11.2009 09:50:59
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.