Mahmure

Sağlık

Diyet & Fitness

Ekmek ve Sandviçler

Ekmek ve Sandviçler

Her diyet yapan kişi ekmeği kesmeyi diyetin altın kuralı olarak bilir. Şişmanlattığına körü körüne inanılan sandviçler ve ekmekler aslında sanıldığı kadar "düşman" değiller. Hatta besin değeri olarak oldukça değerliler.

Ekmek ve Sandviçler ile ilgili Yanlışlar

Ekmek şişmanlatır
Yanlış. Eğer verilen miktarı aşmazsanız hiçbir sakıncası yok. Çünkü ekmek, içeriğindeki maddeler nedeniyle sağlığımız için son derece gerekli bir besin.

Hergün sandviç yemek sağlığa zararlıdır ve kilo aldırır
Yanlış. Çünkü zengin içerikli sandviçler son derece sağlıklıdır. Balık, sebze, et ve tavuk gibi iç malzemeler değişimli olarak ilave edilmeli. Eğer bir kıyaslama gerekiyorsa sandviçli öğünlerin normal öğünlerden hiç farkı yok. Üstelik bu diyet bol miktarda A, C ve B grubu vitaminleri ile çeşitli mineralleri de barındırıyor.Bir sandviçin kalorisi içeriğine göre 300 ile 600 arasında değişiyor. Sandviçin kalorisi içeriğindeki malzemeye bağlı. Eğer et, sebze ve peynirle hazırlanmışsa komple bir öğün kadar sağlıklı. Hele bir de meyve suyu eşliğinde yenirse gerçek bir sağlık bombasına dönüşür. Ancak günde 2-3 sandviç tüketirseniz ve akşam öğünlerinde yemek miktarını artırırsanız kilo alıp şişmanyabilirsiniz.

Hamburger zararlı
Yanlış. Klasik hamburger ideal bir mönü olabilir. Önemli olan etin fazla yağ içermemesi ve sosların az olması.

Ekmek ve Sandviçler ile ilgili Doğrular

Ekmeksiz öğün olmaz
Doğru. Sağlığa çok yararlı olan B1 vitamini ve yavaş şekerleri içeren ekmek, sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez besinidir. Yavaş şekerler beynin yararlanabildiği tek yakıt türüdür. Ayrıca bu şekerler kan şekerinin yükselmesini engelleyip ensülin salgılanmasına mani olurlar. Bu nedenle ekmeksiz bir beslenme alışkanlığı böbrek ve karaciğerin aşırı zorlanmasına, dolayısıyla bitkinliğe yol açar.

İç malzeme seçimi çok önemli
Doğru. Her türlü salata ve sebze konusunda cömert davranabilirsiniz. Salatalık, domates, soğan ve yeşil biberi istediğiniz kadar ilave edebilirsiniz. Ancak yağda bekletilmiş malzemeleri eklerken, yağını iyice süzdürün. Peynir ve et konusunda verilen miktarlara sadık kalın.

Mayalı her ekmek sağlığa yararlı
Doğru. Eğer bağırsaklarınız yavaş çalışıyorsa kepekli sandviçleri tercih edin. Beyaz ya da esmer ekmeği değişimli olarak da yiyebilirsiniz. Mayalı tüm ekmek çeşitleri sağlığımız için çok gerekli.

Ekmeği ısıtmak kızartmaktan yararlı
Doğru. Sandviçleri hafif ısıtabilirsiniz ama çok kızartmayın. Çünkü yüksek ısı vitamin kaybına ve proteinlerin bozulmasına yol açar. En iyisi sıcak fırına verip bir dakika bekletin ve çıkarın
2211
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.