GeriKadın Sağlığı Diyetinizi renklendirin!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Diyetinizi renklendirin!

Diyetinizi renklendirin!

"Öğlen İtalyan yemeği yiyip akşam Fransız şarabı içmeyi hepimiz isteriz. Peki tüm bunları kilo almadan nasıl yapabiliriz?"

Zayıflama programları süresince kişilerin başarılı sonuçlar alabilmeleri için diyete tam uyum gösterip mümkün olduğunca 'light' beslenmesi gerekmektedir. Bunu yaparken sosyal hayattan da kopmadan, severek diyete devam edebilmek için mönülerin dilinden anlamak gerekir. Farklı alışkanlıkları yansıtan, farklı lezzetlerin buluştuğu dünya mutfaklarında en doğru seçimler için restorana gitmeden önce kendinizi hafif seçimler yapacağınız yönünde motive etmeli, belki o mutfak konusunda ön çalışma yaparak alternatiflerinizi görmeli ve diyetinize en yakın seçimleri yapmalısınız. Bunun için farklı dünya mutfaklarında sağlıklı tercihler için size birkaç örnek sunmak istedik.

Çin mutfağı
• Sebzeli pilav veya noodle, haşlanmış sebze +
• Soya filizi salatası veya Çin Salatası veya
• 1 kâse sebzeli veya tavuk suyuna, az şehriyeli çorba
• Haşlanmış sebzeler (az yağlı) veya
• 100 gram derisiz, ızgara pekinördeği +
• Haşlanmış sebze ve/veya Salata (yağsız) veya
• 1 porsiyon haşlanmış sebze + 1/2 porsiyon lapa pirinç

Thai mutfağı:
Baharat karışımları, hindistancevizi sütü, yerfıstığı, deniz mahsullerinin beraber ve sıkça kullanıldığı Thai mutfağı damak tadınıza farklı gelen tatlı-ekşi veya acı-ekşi karışımlardan oluşmaktadır. Daha çok sade pişirme teknikleri ve az malzemeli yemekleri seçmeniz hayal kırıklıkları yaşamamanıza ve sürpriz kalori bombardımanlarından sakınmanıza yardımcı olabilir.

Örnek mönüler:
• 1 porsiyon papaya salatası (yağsız-sossuz) + Pad-Thai (en fazla 8 yemek kaşığı, yerfıstığı eklenmemeli, eti veya deniz mahsulleri az, mümkünse şekersiz) veya
• 1/2 porsiyon Tom Kha Kai (Hindistan cevizi sütlü geleneksek çorbalarıdır.) + Salata veya haşlanmış sebze veya
• Chicken Satay usulü ızgaralar + Salata (yağsız)
Japon restoranı:
• 8 adet suşi (özellikle vejeteryan ya da az balıklı California Roll gibi) veya
• 4 adet sachimi + Lahana Salatası (sossuz- yağsız) veya
• Izgara balık seçenekleri + Salata (yağsız)
veya Tofulu vejetaryen ana yemekleri + Salata (yağsız-sossuz)

İtalyan mutfağı:
Hoş geldiniz sunumu olarak servis edilen zeytinyağı + ekmek tabağını kesinlikle yemeyin, mümkünse teşekkür edip hemen geri gönderin.
Bunun dışında yemek sonunda kahvenizin yanın da Limonçello denen likör servis edilebilir, bunu da içmeyiniz.

Örnek mönü:
• (1/2 orta boy vejetaryen Pizza) veya (Pizza margarita) + (sade salata) veya
• 8 yemek kaşığı (1 tabak) peynirli - sebzeli ravyoli mantarlı risotto vs. veya
• Sebze haşlanmış veya
• Izgara et-tavuk (patates havuç hariç) veya
• Zararsız başlangıçlar Mozeralla domates veya
• Dana Carpaccio veya peynir tabağı
• (2 kibrit kutusu kadar, mümkünse az yağlı)

İngiliz mutfağı:
Ördek/dana eti/ tavuk vs + salata + haşlanmış sebze veya
• 1/2 porsiyon Roast Beef tüketebilirsiniz (ancak yanında servis edilen hash brown ya da patates püresini tüketmeyin). Yan yemek (side) olarak etinize sebze haşlama ya da salata eşlik etmelidir.

Yunan mutfağı:
Türk mutfağına çok yakın olan Yunan mutfağında seçimleriniz daha çok sebze yemekleri, salatalar ve ızgara etler üzerinde yoğunlaşmalıdır. Kızartmalardan kaçının, zeytinyağı kullanımı fazla olduğu için her zaman olduğu gibi yağsız, sossuz sipariş edin.

• Tavuk şiş + salata (yağsız) + Cacık veya
• Yunan salatası (yağsız, az peynirli ve az zeytinli sipariş edin) veya
• Zeytinyağlı tabağı veya Atina salatası+ yoğurt (3 yemek kaşığı)

False