GeriKadın Sağlığı Diyet yapmanın püf noktaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Diyet yapmanın püf noktaları

"Beslenme ve diyet uzmanı Taylan Kümeli, zayıflama ve beslenme derdi olanların imdadına kendine has özel reçeteleriyle yetişiyor. İş, sanat, sosyete, spor, cemiyet hayatının tanınmış isimlerinden o kadar çok kişiyi zayıflattı ki herkes onu arar oldu."

Kaynak: Klips

Taykan Kümeli kimdir?

Taylan Kümeli 14.12.1962'de Ankara'da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini T.E.D'de tamamladı. 1986 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden dereceyle mezun oldu. O.D.T.Ü Gıda Mühendisliği bölümünde master'ının tamamladı. 14 yıl gıda sektöründe gıda teknolojisi, catering, kurumsal beslenme gibi konularda çalıştıktan sonra, tedavici diyet uzmanlığına yöneldi. Nestle Gıda Sanayii'nde Danışman Diyet Uzmanı, Obezite ve Diabet merkezlerinde gönüllü diyetisyen olarak çalışan Kümeli, zayıflatıcı ve tedavici diyetisyen olarak çalışmasını kendi muayenehanesinde sürdürüyor.

Beslenme ve diyet uzmanı Taylan Kümeli Yıldırım Demirören, Oya Eczacıbaşı, Ayşegül Cinisli, Sabancı ailesi, Has ailesi, Kamhi ailesi, Fulya Terim, Metin Aşık, Ebru Gündeş, Özcan Deniz, İpek Tuzcuoğlu, Açelya Akkoyun, Nilgün Delikan, Murat Akdilek, Erdoğan Kazaz, Aslı Duruman gibi birçok ismi zayıflattı. Herkesin hayalini gerçekleştiren Kümeli, işin sırrını KLİPS'e anlattı.

Beslenme ve diyet uzmanı Taylan Kümeli, zayıflama ve beslenme derdi olanların imdadına kendine has özel reçeteleriyle yetişiyor. İş, sanat, sosyete, spor, cemiyet hayatının tanınmış isimlerinden o kadar çok kişiyi zayıflattı ki herkes onu arar oldu. İşinde uzman, kendine güveniyor, hastaları da ona güveniyor. Taylan Kümeli, merakla okuyacağınız özel açıklamaları, ipuçlarıyla yanı başınızda. İncelmeye başlamak için daha ne duruyorsunuz? Diyet çılgınlığı içinde kaybolmayın, kaliteli yaşama bir adım daha yaklaşın!

"İşimi sevdiğim için başarılıyım"

En çok tercih edilen diyetisyenlerin başındasınız. Başarınızın sırrı nedir?

Bence bir insanın işinde başarılı olmasının ilk nedeni işini severek yapması. Mesleğime başladığım ilk günden itibaren her dakikasından zevk alıyorum, işin özünde, zayıflama ya da beslenme problemini çözmeye gelenlerle aramızdaki doğru iletişim yatıyor. Bu biraz sabır ve karşınızdaki insanı, bilginizle kendinize güvendirme işi. O bendeki özeni, verdiğim değeri, farklılığını hissettiğinde, başarılı olmayı sorumluluk olarak görüyor; sonuçta başarılı oluyor. Başarımın sırrı bu.

Diyet yaparken güçlü olmanın ilk yolu nedir?

İlk yolu kararlılık. Sonra geldiğiniz nokta. Bizim için zayıflamak değil o zayıflığı sürekli kılmak ve sağlıklı yaşamak önemli. Siz yediğiniz, içtiğiniz, her şeyin size dokunmayacağını ve zayıflayacağınızı, yani sağlıklı olacağınızı hissediyorsanız güçlü oluyorsunuz. Ben hastalarıma "elma" diyorsam niye elma verdiğimi anlatıyorum, "portakal" ise neden portakal.

Son yıllarda bir diyet çılgınlığı var. Sağlıklı yaşam adına güzel olan bu bilinç nasıl arttı?

Hem estetik kaygı ön plana çıktı hem de daha uzun yaşamak adına sağlıklı olmayı hedefliyoruz. Bunlar da beslenmenin doğruluğundan geçiyor.

Kararlı başladığımız diyetten kısa bir süre sonra vazgeçebiliyoruz, bunu nasıl önlüyorsunuz?

Önce birbirimizi tanıyoruz. Zayıf noktanızı anlıyorum. Kimimizin canı bir şey ister, kimimiz çok sıkılınca yeriz ya da o diyetten bıkarız. Zayıf noktanızı bulduğumuz zaman, destek olmaya başlıyoruz. Biz aslında vazgeçme eşiğini yok ediyoruz. O zaman da bakıyorsunuz ki diyet bitmiş. Aslında olan şey, birbirimizi çok iyi tanımaktan kaynaklanan bir rahatlık.

"Sentez diyeti" uyguluyorsunuz; bunun özünde ne yatıyor?

Sentez diyetinde, çocukluğunuzdan bu yana hayatınızı öğreniyorum. Oradaki yumuşak karınları, sizi diyetten vazgeçirip şişmanlatan noktaları işaretliyoruz. Sonra klinik bulgularınızı alıyorum. O bulgularla hayatınızdaki kötü noktalar arasında bir sentez oluşturuyoruz. Neden o noktalarda kilo almışsınız? Metabolik olarak nerede probleminiz var da onu etkiledi? Onları ortadan kaldıracak diyet listeleri oluşuyor; bu diyete de "sentez diyeti" diyoruz. Zor bir oluşum ama sonuçta çok doğru noktalara ulaşıyor.

Bahar aylarında başlayan zayıflama isteği artık her mevsime yayılmış görünüyor.

Doğru kiloda kalmayı amaçlarsak mevsimlerin hiç önemi yok. Bazı peak noktaları olan mevsimler var; Mart'ta başlayıp Haziran ile sonuçlanan bir de Eylül ile Kasım arası. Zayıflama arzusu kış mevsiminde de yoğun olarak arttı. Bence nedeni artık 12 aya yayılan kaygı. Kazak da giysek karınlarımızı açmaya başlıyoruz.

Yüksek beklentilerle mi size geliyor insanlar?

İnsanlar mutlaka kilo vermek amacıyla geliyor. Her metabolizma birbirinden farklıdır. Özellikle erkek ve kadınlar çok farklı. Zayıflayacak kişiye ünce sabrı öğretmemiz lazım. Yüksek beklentilerle gelenleri ikna ederek, beklentileri normal seyre sokabiliyoruz. Herkesin zayıflama ivmesi birbirinden farklı.

Sağlıklı incelmenin püf noktaları

Diyetin olmazsa olmazı nedir?

Öğün atlamamak. Mutlaka su içmek, yemekleri küçük lokmalar halinde yavaş yemek, mutlaka hareketli olmak. Spor yapmak demiyorum ama hareketli bir yapıya sahip olmak da diyet esnasında çok önemli.

Yemek arasında sanıldığı gibi su içmek doğru değil mi?

Vücudumuzun dörtte üçü sudan oluşuyor. Bu kadar önemli bir miktarı oluşturan öğeden kendimizi zorlayarak uzak kalmak hiç doğru değildir. Canınız ne zaman su içmek istiyorsa için. Hatta bazı durumlarda kendinizi zorlayarak için.

Günde ne kadar su içmeyi öneriyor musunuz?

Günde en az 1.5 litre, maksimum da 3 litre öneriyoruz. İçemeyen hastalarıma da "niye içmedin?" diye rahatsız edici bir yaklaşımda bulunmuyorum. Önemli olan kişinin su içerken zevk alması.

Sizin çok güzel görünen içeçekleriniz var, nasıl hazırlanıyor bunlar?

İçecek hayatımızda önemli bir rol oynuvor. Hepimiz ya suyu ya kahveyi, çayı, kolayı hayatımıza sokuyoruz. Mümkünse gazlı içeceklerden uzak kalmalıyız. Hele bunu suyun yerine koyuyorsak iyice çıkartmamız gerek. Doğal olarak kalori içermeyen en güzel meyve limondur. Limonun suyunu sıkıp suyla karıştırıvoruz içine yeşil elma ve portakal doğruyoruz, nane koyuyoruz, nanenin yapraklarını ezip içine batırıyoruz. Arzuya göre tarçın da ekleyebilirsiniz. Son olarak karışımın içine çok az yapay tatlandırıcı ya da kahverengi şeker ekliyoruz. Son derece sağlıklı bir içecek oluyor, hem kalorisi yok hem de çok güzel.

İçki olarak ne öneriyorsunuz?

Alkol seviyesi düşük olan içkileri öneriyorum; beyaz şarap, kırmızı şarap ve light bira. Ortadaki içkiler votka, cin. En kötü kalpli içkiler ise viski ile rakı. Bunların alkol seviyesi çok yüksek. Müptelası olan hastalarımıza bunları içtiklerinde hiçbir şekilde meyve yememelerini, diğer ürünleri de yarıya düşürmelerini istiyoruz.

Çay, kahve ne kadar içilmeli?

Çaya, kahveye hiç karşı değilim. Çünkü bu, toplumumuzda rahatlatıcı bir unsur. Çayı mümkünse açık, kahveyi de kafeinsiz içmeye çalışın. Ama bunları içmek size huzur veriyorsa, o çaydan kahveden bir şey olmaz, için. Bitkisel çaylara yönelmek tabii ki daha iyi. Capuccino'yu, espresso'yu da seviyorsanız için, afiyet olsun. Ben hiç karşı değilim onlara.

Tatlandırıcı tavsiye ediyor musunuz?

Evet. Gıda teknolojisi doğru kullanıldığında hiç karşısında değilim. Önemli olan seçicilik. Tatlandırıcıyı hayatınızda çok fazla kullanmazsanız (tatlandırıcı içeren bir besin yediğinizi de varsayarak, günde maksimum 23'tür) zararlı değildir. Alışkanlık haline getirmemek lazım.

Sizi dinleyip, diyete uyan bir kişi haftada kaç kilo verebiliyor?

Minimum 500 gram, maksimum 2 kg. İlk hafta diyetimizde min. 1.5, maksimum 4 kilo veriliyor ama genelde hanımlar 1.5 kiloda kalıyor; erkekler 4 kg.'a çıkabiliyorlar.

"Ne yerseniz osunuz" sözüne katılıyor musunuz?

Çok doğru. Yedikleriniz aslında birer aynanız. Hayatı fark ederek yaşamak için ne yediğimizi fark ederek yememiz lazım. Biz bir çöp kutusu değiliz, insanlar kendilerini çöp kutusu olarak gördüklerinde kötü beslenmeye başlıyorlar. Lütfen seçici olarak yemek yiyin. Bu söze katılıyorum.

En çok kimi zayıflatmak isterdiniz, öyle birisi var mı?

Ülkemde zayıflatmak istediğim insanların çoğunu zayıflattım. Allah bana bunu nasip etti. TV'de Avustralya'da yaşayan bir bilim adamının röportajını izliyordum, çok kilolu, keşke ona ulaşabilsem. Ülkemizde de imkansızlıklar nedeniyle zayıflayamayan insanlar var. Onlara mail ve faks kanalıyla yardımcı olmaya çalışıyorum. 45-50 yaşından sonra Anadolu'nun belli şehirlerine gidip beslenme eğitimi vermeyi düşünüyorum, en büyuk isteğim o.

LPG, mezoterapi gibi yardımcı öğeleri öneriyor musunuz?

Şuna inanıyorum; bilimsel ve doğru olarak yapılan her iş sonuçta doğru bir noktaya ulaşır. Bazı bünyelere çok iyi geliyor; bazılarına hiç iyi gelmiyor. Eğer uygunsa tabii ki yapabilir.

Fiziki aktiviteler ne kadar gerekiyor?

Bazı bünyelere yürümek iyi geliyor, bazılarına yüzme. Bilgilerim dahilinde öneri yapıyorum. Ama sporu hep yapacaklarsa yapmalarını istiyorum, dönemsel asla yapmasınlar.

Diyet yapmanın püf noktaları

En ünlü müşteriler

Örnek diyet listesi

False