Mahmure

Sağlık

Diyet & Fitness

Diyet eve kapanarak olmaz!

Diyet eve kapanarak olmaz!

Diyet yalnızca evde yemek yemek değildir. Uyguladığınız zayıflama diyetinin sizi eve kapatmasına izin vermeyin.

Güncellenme tarihi: 09.05.2014
Seyahati seven ve dünya mutfaklarına meraklı olan pek çok danışanım var. Bu sebeple ben de mümkün olduğunca değişik mutfaklar ve yeni açılan restoranları takip etmeye çalışıyorum. Çünkü sağlıklı beslenmek için eve kapanıp tüm dostlarla iletişimi kesmek, akşam evde pişirilebilecek özel yemeklere bağımlı kalmak doğru bir yaşam biçimi değil. Önemli olan her şart ve koşulda, tüm ülke mutfaklarında sevdiğiniz dostlarla beraberken yani yaşamın her anı beslenme düzeninizde dengeyi sağlamak. Sağlıklı beslenmek sadece ızgaralar, az yağlı sebze ve meyveden ibaret değil elbet. Dolayısıyla size bugün Japon mutfağı ve Sushi'den bahsedeceğim. Sushi ile diyet olur mu? 'Diyetetik Gurme' şapkamla en sevdiğim Japon restoranlarından biri olan Sortie Mori'yi seçtim. Mekân ortaklarından Emre Muratoğlu bey karşıladı bizi, sevgili arkadaşım Vildan ve ben gece boyunca ben müsaade ettikçe ve elimizden geldiğince tüm sushilerden tatmaya gayret ettik. Tabii bir yandan da ben sizin için detaylar aldım ki kaloriler konusunda da size fikir verebileyim diye. Kalorilerin hesaplanmasında Mezura kliniğimizin uzmanlarından Dyt. Sanem Apa hızlı bir destek verdi. Önce biraz Japon mutfağını size tanıtmak istiyorum. Az kırmızı et ve yağ tüketiyorlar Japon halkı geleneksel olarak çok daha az kırmızı et ve yağ tüketiyor. Pirinç, erişte, tofu, sebze, deniz ürünleri, ufak et porsiyonları ve sınırlı bir yağ kullanımının ağırlıklı olduğu Japon mutfağı, genelde yağ içeriği düşük olan çeşitli yiyecekleri içeriyor. Yemek sosları çoğunlukla düşük yağlı malzemelerden hazırlanıyor. Her ne kadar bazı yemekler kızartılarak hazırlansa da susuz pişirme, ızgara yapma, buharda ve kavurarak pişirme yöntemleri sıklıkla kullanılıyor. Kalsiyumdan zengin besinler sınırlı Japon mutfağı bazen riskli oluyor. Kalsiyumdan zengin besinler genelde mönülerde sınırlı olarak yer alıyor. Ayrıca soya sosu sebebiyle sodyuma, yüksek tansiyon hastaları ve sodyum duyarlılığı olan böbrek hastalarının dikkat etmesi gerekiyor. Japon mutfağında estetik de en az besleyici değer kadar önemli. Sunulan yemeğin tabak üzerindeki görüntüsü, renk uyumu Japon yemeklerini güzel yapan önemli faktörlerden biridir. Yemekten zevk almak her zaman için önde gelir. Biz başlangıç olarak levrek carpaccio (white fish carpaccio) ve karides (ebi cihili) ile başladık. Ardından ise sushiler geldi. Sushinin pek çok çeşidi olmakla birlikte, en çok bilinen çeşitleri Maki ve Nigiri. Maki, sushi pirinci ve seçilen malzemenin deniz yosunu içerisine sarıldıktan sonra dilim dilim doğranması ile oluşuyor. Nigiri ise sushinin, avuç içi büyüklüğünde sıkıştırılmış pirinç üzerine balık veya başka bir deniz ürünü yerleştirilmesi ile yapılıyor. Zayıflamak mı istiyorsunuz? Aradığınız ipuçları burada!
1422
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.