GeriKadın Sağlığı Dişleriniz için peynir, süt, elma
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Dişleriniz için peynir, süt, elma

"Peynir, süt, elma ve havuç gibi besinler içeriğindeki bazı maddelerle ağızdaki asit miktarını azaltıp, diş çürüklerinin önlenmesinde etkili oluyor"

Ağızda biriken mikroplar, besin parçalarından asit açığa çıkarması sonucunda diş ve dişeti hastalıklarına neden oluyor. Bu hastalıklardan en iyi korunma yöntemi ise düzenli fırçalama ile yapılan ağız temizliği...Diş ve dişeti hastalıklarının ortaya çıkmasında beslenme alışkanlıkları önemli rol oynuyor.Yetersiz ve dengesiz beslenme de ağız ve diş dokularının gelişimini olumsuz etkiliyor.Dişleri fırçalamanın yanı sıra tüketilen bazı besinlerin de diş çürüklerini önlediğini belirten uzmanlar, şu önerilerde bulunuyor:- Peynir, yapısındaki kalsiyum fosfat ve peptitler ile ağızdaki asit miktarını azaltarak, dişin yapısını güçlendiriyor. Peynir, ayrıca tükürük akışını uyararak asit ortamını azaltırkemakta ve mekanik temizliğe yardımcı oluyor. - Süt, içeriğindeki kazein, kalsiyum, laktat, iyonize kalsiyum, fosfat iyonları, yağ ve vitaminler ile diş çürüklerini engelliyor. Ancak, süte katılan şeker çürük riskini artırırken yer fıstığı, fosfat ve kakao, tannik asit içeriği ile ağız sağlığının korunmasına yardımcı oluyor. - Kepekli unun içinde bakterilerin asit oluşturmasını engelleyen maddeler bulunuyor. - Elma ve havuç gibi meyveler ise ısırarak yenildiğinde dişlerin mekanik olarak temizlenmesine ve dişeti sağlının korunmasına yardımcı oluyor. Şekersiz veya xylitol, karbamid, bicarbonat, flor, kalsiyum ve fosfat içeren çikletler de tükrük akışını hızlandırarak plak birikimini azaltırken diş çürümelerini de engelliyor.

False