Mahmure

Sağlık

Diyet & Fitness

Çöl sıcaklarında nasıl beslenmeliyiz?

Çöl sıcaklarında nasıl beslenmeliyiz?

Aşırı sıcaklarda hastalanmak istemiyorsanız kızartmadan ve hamurlu yiyeceklerden uzak durun! ART Tıp Merkezi Beslenme Ve Diyet Uzmanı Simge Çıtak aşırı sıcaklarda sağlığımızı korumamız için ipuçları veriyor!

İşte çöl sıcaklarında 7 adımda sağlıklı beslenmenin formülü:

Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artıyor ve metabolizma bu duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalığında sıcaklar nedeniyle artış görülüyor. Ayrıca, sıcak havalarda terlemeyle ortaya çıkan su ve mineral kaybı sonucu; baş dönmesi, bayılma hissi ve bulantı gibi sağlık problemleri yaşamak hiç şaşırtıcı değil. Bebek ve çocuklarda da durum aynı; ishal görülme oranı artıyor ve sıcak havalarda besinlerin bozulma riski yüksek olduğu için de besin kaynaklı zehirlenmeler sık görülüyor.

1. Kızartmalara veda edin!

Hiçbir zaman kızartma tüketilmesini sağlıklı bulmuyorum ama özellikle bu mevsimde kesinlikle uzak durmalısınız. Yaz aylarında tüketilen yağlı ve hamurlu yiyecekler, vücutta yorgunluğa, baş ağrısı ve yüksek tansiyona neden olduğu için tüketilmemeli. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara ve fırın gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalı.

Fındık, ceviz, badem gibi yağlı besinleri günlük tükettiğiniz yağ miktarını azaltarak kullanabilirsiniz. 1 tatlı kaşığı yağ yerine 5 adet fındık/badem veya 1 ceviz tüketebilirsiniz.

5230
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.