GeriKadın Sağlığı Bu yanlışları yapmayın!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bu yanlışları yapmayın!

"Sürekli yapılan beslenme hatalarının önüne geçmek için doğru ve bilinçli bir program uygulanması gerekiyor."

Fazla yemek: Bazı kimseler yaş, kilo ve çalışma durumlarına bakmadan, ihtiyaçlarından fazla yemek yerler. Fazladan yemek yemek, insana faydadan çok zarar getirir. Vücudun vakitsiz yorulmasına, ömrün kısalmasına neden olur. İhtiyaçtan fazla yememeye dikkat edilmelidir. Ayrıca günlük yiyecekler 3-4 öğüne bölünerek yenilmelidir.

Aşırı et ve yağ tüketimi: Vücudun çeşitli gıda maddelerini belirli oranlarda alması gerekir. Bazı kimseler et ve yağı fazla kaçırarak karaciğer ve böbreklerinin yorulmasına, vücutlarının veriminin düşmesine neden olurlar. Yeterli şekerli gıdalar yenmezse, vücut aldığı et ve yağı hazmedemez ve onlardan yararlanamaz.

Süt ürünlerinin az tüketilmesi: En fazla rastlanan hatalardan biridir. Genellikle süt ve mamulleri çocuklar ve hastalar için zannedilir. Hayvansal protein ihtiyacının bir kısmının süt ve süt mamullerinden alınması, böbrek ve karaciğerin dinlenmesini ve korunmasını sağlar. Bu bakımdan herkes her gün az veya çok bunlardan yemeye çalışmalıdır.

Sebze ve meyveyi az tüketmek: Günlük yiyeceklerin 1/3'ünün çiğ taze sebze ve meyveden oluşması gerekir. Vücut bunlardan gerekli vitamin, enzim ve mineral gibi maddeleri alır. Bunlar yeterince yenmezlerse, vücut diğer yediği gıdalardan tam yararlanamaz ve çeşitli hastalıklara kapı açılır.

Düzenli kahvaltı yapılmaması: Bazı kimseler kahvaltı etmez veya çok az şey yerler. Bu hatadır. Zira kaide olarak batı ülkelerinde sabah kahvaltısı ile öğle yemeği çok kuvvetli yenir. Çünkü, günün ağır çalışması, bu öğünlerdeki gıdalarla yapılabilir.

Düzensiz yemek saatleri: Yemekler belirli saatlerde yenilmeli ve yemekten hemen sonra bedeni ve zihni çalışma yapmamalı, bir süre dinlenilmelidir. Belirli saatlerde yemek yenmezse, zamanla mide salgı sistemi bozulur ve hazımsızlık çekilir.

False