Mahmure

Sağlık

Diyet & Fitness

Aden bahçesinden evimizin arka bahçesine

Aden bahçesinden evimizin arka bahçesine

Yunan mitolojisinde incir, toprak tanrıçası Demeter'in Şarap tanrısı Diyonisos'a ithaf ettiği bir hediye olarak anılır

En tatlı meyve unvanına sahip olan incir aynı zamanda insanoğlunun bilip tanıdığı ilk meyvelerden biri. Yüzyıllardır yani rafine şeker icat edilene kadar yemeklerde ve tatlılarda tatlandırıcı olarak hep incir kullanıldı, bu uygulama hâlâ kuzey Afrika ve Ortadoğu'da devam ediyor. İncir ağacı ilk olarak İncil'de geçer.

Hatta bazı araştırmacılara göre Havva'nın kopardığı yasak meyve elma değil incirdir. İncil'de "Her erkek şarabı ile incir ağacının altında mutlaka oturmalıdır" (Micah 4:4) ve "...incir yapraklarını biraraya iliştirerek kendilerine giysi yaparlar. Ve Tanrı'nın bahçeden gelen sesini duyarlar" der. (Genesis 3:7) Sümerlilerin taş kitabeleri de incir tüketimleriyle alakalı yazılar barındırır.

Yunan mitolojisinde incir, toprak tanrıçası Demeter'in Şarap tanrısı Diyonisos'a ithaf ettiği bir hediye olarak anılır. Buda'nın altında düşündüğü ağaç da bir çeşit incir ağacı.

Kleopatra'nın hayatına son veren yılan kendisine bir incir çanağında sunulur. İncir 16. yy'ın başlarında Kardinal Pole tarafından İngiltere'ye getirilmiş, birkaç yıl sonra da Cortez tarafından Meksika'ya. Kuzey Amerika'ya ulaşması ise 18. yy'ı bulur.

Bir incir ağacı yaklaşık 100 sene yaşar. Kulağa enteresan gelse de dut ile aynı familyadandır. Potasyum, demir, fosfor, kalsiyum ve lif açısından zengin olan meyve aynı zamanda idrar çözücü ve bağırsak çalıştırıcı amaçlarla kullanılır. Tüm meyveler arasında en yüksek mineral oranına sahip olanıdır. Ağır ziyafetlere düşkün Mısırlılar inciri hazmetme kurtarıcıları olarak masalarından eksik etmezler.

Taze incirin ömrü kısadır; ağaçtan toplandıktan yaklaşık bir hafta içinde bozulmaya başlar. Yani evinize girdikten itibaren üç gün içinde tüketilmesi gerekir. Ağacından iyice olgunlaştıktan sonra toplanmalıdır, zira toplandıktan sonra olgunlaşmaya devam etmez. Taze inciri seçmek için burnunuzu kullanın. Eğer hafif ekşimsi bir koku varsa bozulmaya başlamış demektir. Haziran-Ekim ayları arası incir hasat mevsimidir.

Prosciutto (proşütto), Parma jambonu, şarap, bal, şeker, peynir ile zencefil, tarçın ve karanfil gibi tatlı baharatlar incirle en iyi giden yiyeceklerdir. İncir taze baharatlardan kekik ve biberiye ile de çok uyumludur. Et ile pişirildiğinde eti yumuşatır ve lezzet katar. Kuru incirleri doğrarken, doğrayacağınız bıçak ya da makası ılık suya batırmak incirin metale, mutfak robotuyla doğrarkense bir miktar şeker eklemek robota yapışmasını önleyecektir.

2353
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.