Mahmure

Sağlık

Diyet & Fitness

Açık büfe tehlikesi!

Açık büfe tehlikesi!

Açık büfede, yemek çeşitlerini görmeden önce ne yiyeceğinizi planlayın. Doyduğunuzu hissettiğiniz anda tabağınızı bırakın.

Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Öngün, tatillerde açık büfede de sağlıklı beslenme ve kiloyu koruyabilmenin mümkün olabileceğini söyledi.

Açık büfede de sağlıklı beslenebilir, kilonuzu koruyabilirsiniz. Yemek çeşitlerini görmeden önce ne yiyeceğinizi planlayın. Gün içine dağılmış ufak öğünler iştahınızı baskılar ve enerji harcamanızı artırarak kilo almanızı engeller...

Öngün, yaptığı açıklamada, açık büfelerden sağlıklı besin seçiminin püf noktalarına dikkati çekerek, "her şey dahil" olarak tercih edilen tatil köylerindeki açık büfelerin özellikle sürekli diyetteki kadınların kabusu olduğuna işaret etti.

"Tatil anlayışının açık büfede yemek yemeye dönüşümü, çağımızın hastalığı olan obeziteyi de tetikleyici bir faktör" diyen Öngün, tatile çıkılmadan önce yapılan diyetlerin de açık büfe yemeklerinin kışkırtıcılığıyla unutulduğunu söyledi.

Öngün, açık büfe yemekleri dikkatli seçildiğinde bunun diyeti destekleyeceğini de kaydederek, şunları ifade etti:

"Tatile çıkarken amacınız yemek yemek yerine dinlenmek, eğlenmek ve gezmek olmalı. Açık büfede de sağlıklı beslenebilir, kilonuzu koruyabilirsiniz. Bunun için; yemek çeşitlerini görmeden önce ne yiyeceğinizi planlayın, tabağınıza yemek alırken seçeneklerin sizi cezbetmesine izin vermeden planınıza sadık kalın, seçimlerinizi günün kalan kısmında ne yiyeceğinizi düşünerek yapın, öğle yemeğini fazla yediyseniz daha hafif gıdalardan oluşan bir akşam yemeği ile günü bitirin."

Fiziksel aktivitenin de ihmal edilmemesi gerektiğine dikkati çeken Öngün, yemeklerden sonra kısa bir yürüyüş yapılabileceğini ve güneşlenmek yerine yüzülebileceğini de ifade etti.
Akşam yemeği fazla kaçırıldığı için ertesi gün kahvaltının atlanmaması gerektiğini de belirten Öngün, "Gün içine dağılmış ufak öğünler iştahınızı baskılar ve enerji harcamanızı artırarak kilo almanızı engeller. İştahınız fazlaysa sizi oyalayacak düşük kalorili salata veya çiğ sebze gibi besinleri tüketin" dedi.

Tek başına bir porsiyon salatanın patates kızartması veya hamur işleri kadar yüksek kalori içerebileceğinin de unutulmaması gerektiğini söyleyen Öngün, salata sosları, yağlı peynirler, kızartılmış ekmekler, yağlı tohumlar, patates veya makarna salatası gibi yüksek yağ içeren çeşitlerin salata büfelerinde yüksek kalorinin kaynağını oluşturduğunu anlattı.
1704
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.