GeriKadın Sağlığı Yeni yılda sağlıklı beslenin!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yeni yılda sağlıklı beslenin!

"Yeni bir yıla yeni umutlarla ve hedeflerle başladınız. Hedefleriniz arasında daha formda bir beden, daha parlak bir cilt, daha güçlü saçlar, daha sağlıklı bir yaşam ve daha parlak bir kariyer varsa, çözümünüz tek."

Sağlıklı beslenmeyi öğrenerek ve uygulayarak yeni yılda hedeflerinizin gerçek olduğunu gözlerinizde görebilirsiniz.

İlk yapmanız gereken güne güzel ve zinde başlamak. Bunun için uyanır uyanmaz 1 su bardağı ılık su ve üzerine 1 su bardağı oda sıcaklığında su ile güne başlayın. Böylece sizinle beraber gece boyunca derin bir uykuda olan sindirim sisteminiz de uyanacaktır. Sağlığın ilk koşullarından birinin sindirim sistemi sağlığı olduğunu aklınızdan çıkarmadan, uyanır uyanmaz su içmeyi rutin bir alışkanlık haline getirmelisiniz.

Formda ve sağlıklı olmanın ikinci temel kuralı ise kahvaltı etmektir. Kahvaltı gece boyunca düşen kan şekerimizin yükselmesini sağlar, metabolizmamızı hızlandırır, dikkatimizi ve performansımızı arttırır ve ofiste gün boyunca mutlu olmamıza destek sağlar. Aralarda çikolata krizlerimizi de engelleyen beslenme alışkanlıklarından biridir. Peynir çeşitleri, yumurta, çiğ sebzeler ve tam buğday veya tam çavdar ekmeğinden oluşan bir kahvaltı idealdir. Sütle veya yoğurtla karıştırarak kahvaltı gevrekleri de tüketebilir, içerisine kuru meyveler katarak damak tadınızı şenlendirebilirsiniz.

Öğle yemeklerinde seçenekler sizleri zorluyor olabilir. Ama her koşulda sağlıklı besin çeşitlerine ulaşabileceğinizi unutmayın. Sebze yemekleri bulamıyorsanız salatalara yönelebilirsiniz. Bunun dışında öğle yemeklerinizde de mutlaka et çeşitleri, süt ürünleri ve tahıl ürünleri yer almalıdır. Eğer hiçbir et çeşidine ulaşamıyorsanız protein ihtiyacınızı karşılamak için 1–2 dilim peynir tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Protein içerikleri benzer olsa da, peynirin demirden fakir olduğunu unutmamalı ve et çeşitleri olduğunda et çeşitlerini tercih etmelisiniz.

Akşam yemeğinde eksik kalan besin öğelerini tamamlamak amacı ile öğle yemeğinde olmayan besin gruplarına yer verebilirsiniz. Örneğin öğlen sebze yemeği tüketemediyseniz akşam evinizde sebze yemeği tüketmeniz sağlıklı bir tercih olacaktır.

Günü ara öğünlerle renklendirmeyi de ihmal etmemelisiniz. Çünkü düşen kan şekerinin kontrolünü ve metabolizmanızın çalışmasını ancak bu şekilde sağlayabilirsiniz. Güç içerisinde 4 saatten uzun aç kalmayacak şekilde beslenmeyi alışkanlık haline getirerek, metabolizmanıza ivme kazandırabilirsiniz. Bunların dışında öğün atlamanın ve uzun süren açlıkların metabolizmanız için son derece yıpratıcı olduğunu unutmayın.

Yeni yıla özel 6 beslenme tüyosu
• Su içmeli. Vücudunuzda düzgün bir kan dolaşımı istiyorsanız ve kabızlıktan kendinizi korumanın yollarını arıyorsanız doğru yoldasınız. Günde 8–15 su bardağı su içerek kan dolaşımınızın düzgün olmasını sağlayabilir, selülit oluşumunu engelleyebilir ve vücudunuzdaki toksinleri bedeninizden kolayca uzaklaştırabilirsiniz.

• Kafeine dikkat etmeli. Ofisteki dostunuz gibi gözükse de, kafein li içecekler kemiklerinizin, dolaşımınızın ve vücudunuzdaki sıvıların düşmanı olabilir. Kafein az miktarda tüketildiğinde sizi harekete geçirebilir fakat aşırı miktarda kafeinli içecek tüketimi vücuttan kalsiyum ve su atımını arttırır ve buna bağlı olarak dolaşım bozulur ve kemikler güçsüzleşir. Bu nedenle kafeinli içecek tüketiminde günde 4 kuralını uygulayın ve 4 kupadan fazla kafeinli içecek tüketmeyin.

• Alkollü içeceklerde sınırı bilmeli. İş toplantılarında sık sık ikram edilen alkollü içecekler, sınırlar aşıldığında sağlığınızın bozulmasına neden olabilir. Alkol aşırı miktarda ve sık tüketildiğinde hipertansiyon ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini arttırır. Bunların dışında vücuttan su atımını arttırarak, susuzluğa neden olabilir. Alkollü içecekler de ölçüyü elden bırakmamak gerekir. Bu ölçü kadınlar için günlük 1 birimken, erkekler için günlük 2 birimdir.

• Görünür yağlardan uzak durmalı. Etlerin görünür yağları, hindi ve tavuğun derisi görünür yağlardan ve kolesterolden zengindir. Kalp ve damar sağlığımızı korumak adına etlerin görünür yağlarını, tavuk ve hindi derisini tüketmemeliyiz.

• Tam tahılları tercih etmeli. İşlenmemiş tahıl ürünleri, formda kalmaya yardımcı oldukları kadar kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalıkları gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Tam tahıl ürünlerinin tokluk süresini uzatmaları da iştahımızı bastırmamıza yardımcı olur. B vitaminleri açısından da zengin olan tam tahıllar, mutlaka sofralarda yer almalıdır.

• Günde 5–9 porsiyon sebze ve meyve tüketmeli. Vitamin, mineral ve antioksidanlara duyduğumuz ihtiyacı karşılamanın en kolay ve lezzetli yolu sebze ve meyve tüketmektir. Günlük beslenme düzenimizin içerisine en az 5 porsiyon sebze ve meyve yerleştirmemiz, zinde, enerjik, formda ve genç kalmamıza yardımcı olur.

Nil Şahin Gürhan
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Nil Diyet
0 216 348 73 15
www.nildiyet.com

False