GeriKadın Sağlığı Yeme yanlışlarınızı telafi edin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yeme yanlışlarınızı telafi edin

Yeme yanlışlarınızı telafi edin

"Dışarı çıkınca çok mu yiyorsunuz? Sürekli bir şeyler mi atıştırıyorsunuz? Kahvaltı etmeyi sevmiyor musunuz? Merak etmeyin hepsinin telafisi mümkün..."

Margarita mı içtiniz? Hem de yemekte! Nasıl bir beslenme uzmanının mönüsünde bunun yer alması söz konusu değilse, sevenleri için de ondan feragat etmek pek olası değildir. Ayrıca her zaman onca işin arasında tamamen sağlıklı yiyeceklerle beslenmek veya her gün en besleyici kahvaltıyı etmek de mümkün olmayabilir. Yanlış yeme alışkanlıkları Mayo Klinik'te Diyetisyen olan Charla K. Schults'un da belirttiği gibi fazla kiloya ve vücudun kendini hep halsiz hissetmesine neden olur. Fakat ufak bir çaba ve belirlenmiş bazı stratejiler uygulayarak, en önemlisi de kendimizi fazla sıkmadan bazı alışkanlıkları düzenleyebiliriz. Yani ertesi gün uyanıp da "Ben bunu nasıl yaptım?" demeye gerek kalmadan da yaşamak mümkün.

Kötü yeme alışkanlığı 1: İÇKİLİ BİR AKŞAM YEMEĞİ

Haftanın en güzel günü Cuma'nın gelişini, gece dışarı çıkarak kutlamak istiyor olabilirsiniz. Ancak alacağınız gereksiz kalorilere engel olmak sizin elinizde.

Telafisi: Eğer bu gece alkol alacağınızı biliyorsanız gün içinde daha hafif beslenmelisiniz. Öğle yemeğinde düşük kalorili bir çorba ve salata, akşam da bol lif içeren atıştırmalıklar (Mesela bir meyve, yanında kepekli bir simit ve belki biraz da yulaf ezmesi). Beraberinde gerekli protein için bir dilim peynir veya bir avuç badem de emin olun iyi gelecektir. Bu yedikleriniz sayesinde, içki içerken, alkol vücudunuz tarafından daha yavaş emilecek ve karnınızın acıkması gecikecek. Yani cips veya kuruyemişin dozunu kaçırmaya gerek kalmayacaktır. İçki konusunda yapılacak en iyi seçimlerse kalp için faydalı olacak oranda 140 gr'da 125 kalori içeren kırmızı veya beyaz şarap, bira sevenler için 336 gr'da 103 kalori içeren light bira, 12 gr'da 100 kalori içeren viski veya rom tercih edenlere de diyet kolayla karıştırmalarını tavsiye ediyoruz. İkinci aşamada Schultz, ilk içki içildikten sonra peşine bir tane de alkolsüz içecek alınmasını öneriyor. Sonuç olarak bu sayede alacağınız kalorileri de yarılamış olacaksınız.

Kötü yeme alışkanlığı 2: KAHVALTI ETMEDEN YAŞAYANLARA...

Bazıları için sabahın sersemliğiyle bir şeyler yemek, mide bulandırıcı görünebilir. Ancak glikozla çalışan beyin ve beden, az bile olsa sabahları besine ihtiyaç duyar.

Telafisi: Tamam, kahvaltı etmeyi sevmiyorsanız etmeyin ama hiç değilse güne besleyici bir sıvı içerek başlayın ki vücudunuzun enerjisi yükselsin. Bu sayede günün devamında yağ yakmak için yakıtınızı da sağlamış olursunuz. Araştırmalar gösteriyor ki sabah kahvaltısını kaçıran insanlar kilo almaya daha müsait oluyor. Eğer tek yapabildiğiniz kahve içmekse, içine soya sütü eklemenin yararı olacaktır. Az yağlı soya sütü, gerekli günlük kalsiyumun ve D vitaminin yüzde 30'u demektir ve beraberindeki 6,6 gram protein de öğle yemeğine kadar karnının acıkmasını engelleyecektir. Tabii daha da iyisi, içinde ekstra lif bulunduran soya sütü içmek (Tek bardakta 5 gr lif içeriyor). Başka bir alternatifse meyveli diyet yoğurt yemek olacaktır.

Kötü yeme alışkanlığı 3: "PATLIYORUM ARTIK" DEMEDEN YEMEĞİ BIRAKAMAYANLAR

"Sadece tek lokma alıp, tadında bırakmalısın" gibi bir tavsiye, insanın iradesini kaybedip, kendisini pastanın üçüncü dilimini yerken bulmasına sebep olabilir. Bazılarımızdaysa pisboğazlık yerleşmiş bir alışkanlıktır. Ancak "yiyebildiğin kadarını, istediğin zaman yemelisin" gibi rahat görünen bir felsefe, geri dönüşümünde fiziksel olarak hazımsızlığa, asidik reflü akıntılarına, bağırsaklarda ve midede şişkinliğe sebep olacaktır. (Amy Campbell, Joslin Diabet Merkezi Müdürü, Boston)

Telafisi: Campbell'a göre az kalorili yiyeceklerle beslenmek yararlı olacaktır. Bunlar su ve lif bakımından zengin besinler olduğundan daha çabuk doymanızı sağlar. Hemen mönüyü sıralayalım. Et suyuna çorbalar, sebze salataları (havuç, salatalık, kereviz, marul, domates, fasulye), az yağlı veya yağsız yoğurt, yumuşak süzme beyaz peynir, elma, armut, tahıllı mısır gevreği, düşük yağlı süt, yağsız ızgara et, deniz mahsulleri (karides), tavuk ve hindi. Kaçınılması gerekenler ise: Makarna, kızarmış patates, beyaz ekmek, kek ve pasta çeşitleri.

Kötü yeme alışkanlığı 4:YEMEDEN DURAMAMAK

Sizin için bir şeyler çiğnemek nefes almak gibi. Bu yüzden de bütün o ağız şapırtılarınızın arasında ne yediğinizin ve ne kadar yediğinizin artık izini kaybettiniz herhalde.

Telafisi: Doğrusu sizin sorununuz yemek yemek değil, yerinizde duramamak. Bunun için çay, mineral su gibi kalorisi olmayan içecekler denemelisiniz. Eğer sıvı yetmiyorsa, sağlıklı ve yemesi belli bir iş gerektiren yiyecekIere (mesela ay çekirdeği, kabak çekirdeği, şamfıstığı) yönelmelisiniz. Ulusal Medya sözcüsü Cynthia Sass da bu konuda aynı fikirde. Kabuklarını açmakla ve daha sonra temizlikle geçen zamanda yemeyi de azaltmış olacaksınız. Ayrıca kalorisiz tatlı yiyecekler, şekerlemeler de sizin gibiler için uygun olur. Bütün bunlar inanın lehinize olacaktır.

Kötü yeme alışkanlığı 5: OTOMOBİLİN AYNI ZAMANDA YEMEK ODAN MI?

Programınız o kadar dolu ve gerçekten yemek yemeye zamanınız olmuyorsa, karnınızı hemen dolduracak yiyeceklere ihtiyacınız var. Fındık, çok doğru bir çözüm olabilir çünkü hem sağlıklı hem de bir avuç kadarı bütün protein ve yağ ihtiyacını karşılamış oluyor. Yine başka bir alternatif, enerji deposu olan ve besin tamamlayıcısı olarak genelde sporcuların kullandığı yiyeceklerdir. İşiniz bütün gün yolda geçiyorsa, yakın marketlerden de hazır salata veya çorba alabilirsiniz.


Doğru Alışkanlıklar

Yapılması gerekenler listenize bunları da ekleyin:

• Salatanızı farklı fasulye çeşitleriyle renklendirebilirsiniz. Baklagillerin tohumları daha ince bel hatlarına sahip olmanıza yardımcı olur. Ayrıca fazla kiloyu, yüzde 22 oranında da engellemiş olur.

• Bir bardak suya limon sıkıp içmek de çok yararlı olacaktır. Tek bir limon, 15 kalori olmasına karşın günlük C vitamini ihtiyacınızın yüzde 45'ini sağlar (Tatlandırılmış sulara göre de çok daha ucuzdur).

• Sebze pişirirken içine doğranmış sarımsak katmak gıdalardan bulaşabilecek hastalıkların riskini azaltır. Ayrıca kalp rahatsızlıklarının ve nezlenin de önüne geçmiş olursunuz.

• Akşamüstleri atıştırmak için üç tane kurutulmuş incir hem sağlıklıdır hem de bolca enerji sağlar. Sadece iki tane (120 kalori) yiyerek günlük lif ihtiyacınızın yüzde 20'sini karşılamış olacaksınız. Aynı oranda antioksidan kırmızı şarap ve çayda bulunuyor.


İştah kesen yiyecekler

Soya sütü inek sütüne karşı!

Yediklerinizin kaç kalori olduğunu biliyor musunuz?




False