GeriKadın Sağlığı Yazın dondurma yemeyen var mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yazın dondurma yemeyen var mı?

"Yaz aylarının en popüler tatlısı, şimdi ise her mevsim sofralarımızda yer alan dondurma; havaların ısınmasıyla birlikte çok daha fazla aklımıza geliyor."

Sütlü tatlı kategorisinde olan dondurma bana göre masum bir tatlı, besin değeri yönünden bakıldığında ise oldukça tatminkâr.

Dondurmada; protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra; A, C, D, E ve B Grubu vitaminleriyle, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de bulunur. 100 gram kaymaklı dondurma ortalama 135 mg kalsiyum, yaklaşık 180-200 kalori içerir. Oysa 100 gr çikolata 500-600 kalori içerir, hamur tatlıları için de durum pek farklı değil. Eğer çok dikkatli bir tutum içindeyseniz, light dondurma tercih edebilirsiniz. Böylece yağ ve şekeri azaltılmış, çok daha düşük kalorili bir seçim yapmış olursunuz.

Çocukların çikolata, şekerleme veya şekerli içecekler yerine dondurma tüketmeleri çok daha pozitif bir yaklaşım. Aynı şekilde yetişkinler içinde kaymaklı bir ekmek kadayıfı veya tereyağlı bir baklava yerine dondurma tercih etmek, daha akıllıca bir seçim.

Ancak benim çocukluğumda 3-4 çeşit dondurma seçeneğimiz vardı; sütlü, çikolatalı, limonlu, meyveli gibi. Oysa şimdi dondurma için özel mönüler sunuluyor. Biliyorsunuz lezzet arttıkça genelde kalori ve yağ oranı da artıyor. Bu sebeple siz yine de klasik olanlardan vazgeçmeyin derim. Ama bir seçim yapmak durumunda kalırsanız ve eve dondurma alacaksanız; markette dondurma reyonunun önünde biraz zaman geçirin, etiket bilgilerine bakın. Özellikle kalori ve yağ değerlerini incelediğinizde aradaki farkı göreceksiniz... Yağdan gelen kalorisi yüzde 45 olan dondurmalar var, o zaman ne yediğinizi bir düşünün; yağ mı yiyorsunuz, dondurma mı? Düşük yağlı dondurmalar genelde meyveli ve sütlü olanlar, yine de tercih sizin...

Milliyet, Dilara Koçak

False