GeriKadın Sağlığı Tercihiniz 'light'tan yana mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tercihiniz 'light'tan yana mı?

"Giderek günlük beslenmemizin önemli bir parçası haline gelen light ürünler, diyet yapanlar ve formuna özen gösterenler tarafından sıkça tercih ediliyor. Peki siz light ürünleri bilinçli mi tüketiyorsunuz?"

Üzerinde 'light' yazan her ürünü hiç düşünmeden satın alıyor musunuz? Öyleyse light ürünleri tanımanızda fayda var!

Kalorisiz ürün: Ürünün her porsiyonundaki toplam kalori 5'ten az olmalıdır.

Az kalorili ürün: Ürünün her porsiyonundaki toplam kalori 40'tan az olmalıdır.

Kalorisi azaltılmış-düşük kalorili ürün: Ürünün her porsiyonundaki toplam kalori normal tipine göre en az yüzde 25 daha az olmalıdır.

Yağsız ürün: Her porsiyonu en fazla 0,5 g yağ içermeli.

Az yağlı ürün: Her porsiyonu en fazla 3 g yağ içermeli.

Yağı azaltılmış ya da düşük yağlı ürün: Her porsiyonu tam yağlı tipine göre en az %25 daha az yağ ihtiva etmelidir.

Light ürün birkaç anlama gelebilir:

• Ürün normal olanına oranla daha az kalorili ya da yarım yağlıdır.

• Daha az kalorili, daha az yağlı veya ihtiva ettiği sodyum miktarı yarı yarıya azaltılmıştır.

• Ürünün rengi daha açıktır!

Bu önerileri dikkate alın!

• Yeme isteği duyduğunuzda su için ve bir süre bekleyin. Açlık duygunuz hala geçmiyorsa enerjisi (kalori değeri) düşük sebzeler yiyin: salatalık, havuç, marul, domates, brokoli, yeşilbiber...

• Hazır, paketlenmiş, yağlı, unlu ve şekerli atıştırmalardan kaçının.
• Makarnayı, düşük kalorili lor peyniri ya da az yağlı bir başka peynir çeşidi veya domates ile hazırlayın.

• Baklagillerden mutlaka ama ölçülü olarak yararlanın. Kuru fasulye, mercimek, nohut, bezelye etten daha ucuz protein kaynaklarıdır.

• Süt ve süt ürünlerini (yoğurt, peynir) az yağlı ya da yağsız tüketme alışkanlığı edinin.

• Kepekli ve lifli besinleri daha çok kullanın.

• Daha çok sebze tüketin. Haşlanmış sebzeler, közlenmiş sebzeler, sulu sebze yemekleri, zeytinyağlı sebze yemekleri ve salataları tercih edin.

• Hazır salata sosları ve yağlı soslar, mayonez yerine baharat, limon, balzamik ve sirke deneyin. Zeytinyağını tercih edin. Ama miktarına dikkat edin. Margarin kullanacaksanız yumuşak margarinlere öncelik verin. Prensip olarak her türlü yağı çok az kullanın.

• Hazır, kızartılmış atıştırma ürünlerini asla kullanmayın.

• Tatlı yerine meyve yiyin. Düşük glisemik indeksli meyveleri (elma, erik, armut, kivi...} tercih edin.

• Yağsız, sekersiz ve tatlandırıcılı ürünleri de ölçülü tüketin. Miktarlarını dikkate almalısınız. Bunlar da ciddi kalori kaynakları olabilirler.

• Alkollü içeceklerden uzaklaşın. Soda-limon favori içeceğiniz olsun.

• Sos eklemekten kaçının. Sos yerine kırmız biber, karabiber gibi baharatlar kullanın.

• Ana yemek olarak yağsız, ızgara balık, hindi ve tavuğu tercih edin.

• Gizli yağ ve kalorilerden uzak durun: Yağsız patlamış mısır, patates cipsleri, tuzlu yağlı kuru yemişlerden kaçının. Kuru yemişlerden ceviz, fındık, badem yararlıdır ama sadece ölçülü miktarda tüketildiklerinde. Bu ürünlerin 100 gramında ortalama 600 kalori olduğunu hep aklınızda tutun! Bu miktar günlük kalori ihtiyacınızın neredeyse yaklaşık üçte biridir.

False