GeriKadın Sağlığı Sağlıklı yaşlanmak için...
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sağlıklı yaşlanmak için...

"Sağlıklı bir şekilde yaşlanmak ve yaşlandığınızda bedeninizde sıkıntı yaşamamak istiyorsanız beslenmenize özen gösterin!"

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Beslenme ve Diyet Uzmanı Erkan Erdal, 60 yaşından sonra vücut ağırlığının azaldığına, kaslarda azalma ve yağlarda artış olduğuna dikkati çekti.

Erkan Erdal, kas kitlesindeki azalmayla birlikte kemiklerdeki kalsiyum miktarının eksildiğini, buna bağlı olarak da düşme ve kırıklarda artış olabileceğini söyledi.

Yaşlılıkla birlikte vücut suyunun yüzde 60'lardan 50'lere düştüğünü belirten Erkan Erdal, şunları söyledi:

"Yaşlılıkla birlikte tat ve koku alma duyusu azalır. 4 ana tattan en az birini tanımlamakta güçlük çekerler. Tükürük salgısında azalma ve yemek borusundaki kasılmaların yetersizliği nedeniyle yutma güçlüğü çekerler. Takma dişler ve diş sayısındaki azalma nedeniyle katı besin tüketimi güçleşir. Midenin boşalım hızı azaldığı için tokluk hissi daha uzun sürer."

Erdal, karaciğerde kan akım hızının azaldığını, safra enzimlerinin azalmasıyla da yağda eriyen vitamin etkinliğinde düşme olacağını ifade ederek, "İnce bağırsaktaki değişiklikler de vücuttaki besin ögelerinin kullanılmasını azaltır. Bağışıklık hücrelerinin çoğalması yavaşlar. Sinir hücrelerindeki kayıplar bunama ve depresyon oluşturabilir" diye konuştu.

Yaşlıların beslenmesini kolaylaştıracak bazı fiziksel ve psikolojik koşullar bulunduğunu belirten Erdal, yaşlı beslenmesinde şunları önerdi:

"Besinler çok sıcak ya da soğuk olmamalı, çiğnenmesi ve sindirilmesi kolay yumuşak gıdalar seçilmeli, azar azar sık beslenilmeli, akşam yemekleri daha hafif seçilmeli, yemekler mümkün olduğu kadar daha küçük parçalar halinde sunulmalı, yemek yenilen yer yeterince aydınlık olmalı ve ısı uygun olmalı. Yalnız yemek yenilmesine engel olunmalı, masa düzeni, temizliği, görünümü moral verecek şekilde olmalı, su ve meyve suyu gibi sıvılar masada bulundurulmalı. Yaşlıların kendi başlarına rahat yemek yemelerini engelleyecek fiziksel engel ya da hastalık varsa dışardan yardım sağlanmalı, yemek dökme riskine karşı strese sokulmamalı, alışveriş ve yemek yapmaları yaşlıların asgariye indirilmeli."

False