GeriKadın Sağlığı Rahim Kanseri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Rahim Kanseri

"Türkiye'de her sekiz kadından biri rahim kanserine yakalanıyor ve üçü ölümle sonuçlanıyor. Özellikle menepoz döneminden sonra kadınların korkulu rüyası haline gelen rahim kanserinde uzmanlar, erken teşhisin büyük önem taşıdığını vurguluyorlar."

Kadınlarda görülen kanser türlerinin yüzde 40'ı jinekolojik. Ancak, bunların bazı tanı yöntemleriyle çok erken dönemde yakalanarak, önüne geçilmesi mümkün. Jinekolojik kanserlerin bir anda ortaya çıkmadığını, çok erken dönemde anlaşılabileceğini belirten Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Macit Arvas, bazen bölgedeki basit renk değişikliklerinin bile ileride ortaya çıkabilecek kanserlerin habercisi olduğunu söylüyor. 25 yaşından itibaren her kadının en azından yılda bir kez pop smear testinden geçmelerinin gerekli olduğunu da ekliyor.

Meme kanserinden sonra ikinci
Türkiye'de kadın kanserleri içinde memeden sonra en sık rahim ağzı kanserlerinin görüldüğünü belirten Prof. Dr. Arvas, ''Rahim kanserleri gelişmiş ülkelerde artık büyük sorun değil. Dünyada her yıl 500 bin kadına, rahim ağzı kanseri tanısı koyuluyor. Bunların yüzde 80'i ise gelişmekte olan ülkelerde'' diyor.

Rahim ağzında görülen lezyonların ilerde kansere dönüşme riski bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Arvas, bu bölgelerde ortaya çıkan şekil ve renk değişikliklerinin kanserin habercisi olduğunu söylüyor ve ekliyor:
''Dünyanın her yerinde kanserlerin bu devrede yakalanması hedefleniyor. ABD'liler 2 bin yılında rahim ağzı kanserini ortadan kaldırmayı hedefliyorlardı. Ancak hedefe ulaşamayınca süreyi 2010 yılına çektiler. Avrupa ise 2010 yılına kadar rahim ağzı kanserlerini yüzde 20 azaltmak için uğraşıyor''

Pop smear testi şart
Rahim ağzı kanserlerinin taranmasına yönelik Türkiye'de henüz bir sistemin oturtulamadığını belirten Prof. Dr. Arvas, kadınların, jinekologla ilk tanışmalarının gebelikte olduğunu söylüyor. Oysa, yapılan araştırmalar kadınların gebelikten önce de rahim kanserine yakanabileceklerini gösteriyor. Bu nedenle en azından yılda bir kez yapılan smear testi şart!. Rahim ağzı ve vajina kanserlerinin taramasında kullanılan smear testinin uygulanmasının kolay ve ucuz olduğunu belirten Prof. Dr. Arvas, 'rahim ağzındaki hücreler dökülmeye müsait olduğunu bu nedenle smear testinde, zorlanmadan hücreler, alınarak mikroskop altında incelenebildiğini söylüyor.

False