GeriKadın Sağlığı Myom
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Myom

"Myom rahimin orta tabakasından kaynaklanan iyi huylu bir tümördür. 35 yaş üzeri kadınlarda yüzde 20-30'lara varan oranlarda görülür. Nadiren daha genç kadınlarda da görülebilir."

Myom oluşumu, büyümesinde doğurganlık çağı hormonu östrojen önemli rol oynar. Bu nedenle myomlann hemen hemen çoğu menopoza girdikten sonra küçülür. Son yıllar da yapılan bazı çalışmalarda bazı kromozal bozukluklannda myom gelişimindeki etkisi üzerinde durulmaktadır Myom büyümesi rahmin iç boşluğuna, rahim kitlesi içerisine ve rahimden dışarı karın boşluğuna doğru olabilir. İşte bir büyüme şekli büyüklüğü ve sayısız myomlann neden olabileceği şikayetleri belirler. Rahim içine doğru büyümüş myomlarda adet düzensizlikleri belirgindir; adet miktarı artabilir, adet süresi uzayabilir veya adet ara kanamalar olabilir. Bu şekilde demir eksikliğine bağlı kansızlık ortaya çıkabilir. Rahim kitlesi içerisine doğru büyümüş myomlarda da adet düzensizlikleri olabilmektedir. Karın boşluğuna doğru büyümüş myomlarda komşu organlara bası şikayetleri olabilir; rahmin önünde mesaneye basıya bağlı idrar yakınmaları, arka tarafta makat başı ile dışkılama fonksiyonuyla ile ilgili yakınmalar ortaya çıkabilir. Myom yerleşim ve büyüklüğüne bağlı olarak bazı olgularda bayanın gebe kalma potansiyelini azaltabilir. Nadir olmayan bir oranda da myom hiç bir şikayet vermez ve tesadüfen sağlık taramaları esnasında fark edilebilir. Tanı, hikaye, jinekolojik muayene ve ultrasonografi ile konur. Ultrasonografi ile uterusun büyüklüğü, myom sayısı, büyüklüğü ve rahim içinde büyüme eğilimi yeterli bir şekilde ortaya konabilir. Myom tedavisinde esas olan cerrahidir. Cerrahi nedenlerini üç başlıkta toplayabiliriz:

l) Hastayı kansızlığa sokan anormal adet kanaması,
2) Mesane ve makata bası şikayetleri
3) Diğer tüm kısırlık nedenleri gözden geçirilmesine karşı görünür bir neden olmayan üç yılın üzerinde çocuk sahibi olamayan olgularda myom büyüklük, sayı ve yerleşimine göre cerrahi planlanabilir. Cerrahi ile sadece myom çıkartılabilir (myomektomi) veya rahimde beraberinde alınabilir (histerektomi). Myomektomi, histerektomi seçiminde göz önünde bulundurulan konular hastanın çocuk açısından ailesine tamamlamış olması ve hasta yaşıdır, ileri yaş bayanlar (45 yaş üzeri) ve ailesini tamamlamış olgularda histerektomi tercih edilir. Cerrahi açık ameliyat veya laparoskopi ile yapılabilir. Hastane de yatış süresini kısa, hastanın ihtiyaç duyduğu ağrı kesici ihtiyacının az olması ve işe geri dönme zamanının kısa olması laparoskopik yaklaşımın avantalarıdır.

Bununla birlikte laparoskopik yaklaşım sonrası, özellikle çocuk arzusu olan kadınlarda yapışıklık gelişimi ile ilgili bilgiler günümüzde sınırlıdır. Myomda ana tedavi olarak tıbbı tedavinin yeri çok sınırlıdır. TIbbı tedavi özellikle cerrahi öncesi üç aylık bir dönemde kullanılmaktadır; Bu amaçla GnRH anologları tercih edilmektedir. Tıbbi tedavi ile myomların küçülmesi ve dolayısıyla teknik olarak daha kolay daha az kanamalı çıkartılması ve hastanın kansızlığı varsa demir tedavisi ile kan verilmeksizin kendi demir depolarım doldurması hedeflenmektedir. Böyle tedavi ile yüzde 80 myom küçülse de cerrahi uygulanmaz ise ilacın kesilmesi ile myomlar tekrar büyüyerek eski boyutlanna ulaşırlar.

False