GeriKadın Sağlığı Kel Erkeklere Veda
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kel Erkeklere Veda

"Amerikalı bilim adamları, ''kelliğin Viagrası'' diye niteledikleri bir ilaç geliştirdiler. Bilim adamları, yeni ilacın erkeklerde saç dökülmesine karşı bugüne kadar yapılmış en etkili hap olduğunu belirttiler."

ABD'deki Florida Üniversitesi'nde, klinik deneyleri devam eden hapın doğrudan saç dökülmesine müdahale ettiğini belirten uzmanlar ''Dutasteride'' ismini verdikleri ilacın ''bir tıp devrimi'' olduğuna dikkat çektiler.

Kellik Bitiyor
Saç dökülmesi konusundaki çalışmalarıyla dünyaca tanınan Dr. Marty Sawaya, Dutasteride'nin ''şimdiye kadar geliştirilen en etkili ilaç'' olduğunu, piyasaya verilmesiyle birlikte erkeklerde kellik sorununu tamamen ortadan kaldırılacağı iddia etti. Dutasteride, tabletler halinde alınıyor. Daha şimdiden binlerce erkek, bu ilacı elde etmenin yollarını aramaya başladı. Dutasteride hapının etkili olmasının nedeni, erkeklik hormonu testosteron üzerinde parçalayıcı etki yapan enzimlere doğrudan müdahale edebilmesi. İlaç, müdahale ettiği enzimleri saç üretimi ve gelişmesinde son derece kritik rol oynayan ''dehydrotestosteron'' (DHT) haline getiriyor.

Yan etkisi var mı?
Bilim adamları, geliştirilen ilacı, 4 yıldan bu yana milyonlarca denek üzerinde denediklerini ve şu ana kadar aldıkları sonucu ''müthiş umut verici'' diye açıkladılar. Ancak ilacın yan etkilerinin neler olduğunun tam olarak ortaya çıkmadığı kaydedildi. İlacın cinsel yaşamı olmusuz etkileyebileceği belirtildi. Araştırma ekibinden Dr. Kurt Stern, ''Henüz ilacın ciddi bir yan etkisi görülmedi. Şu ana kadar her şey memnunluk verici'' dedi.

Projeninin finansör firması GlaxoSmithKline, ilaç üzerinde yapılan çalışmaları İnternet üzerine taşıdı. Sayfayı ziyaret eden kişiler, için hazırlanan sohbet odasında ve gönderilecek elektronik posta sayesinde ilacı deneyen insanlarla direkt olarak temas kurulabileceğini de belirttildi. İlaç hakkındaki her gelişme bu web sayfalarına yansıtılacak. Klinik deneylerin tamamlanmasından sonra, piyasada satış için, ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) onayı gerekiyor.

False