GeriKadın Sağlığı Kalp dostu mutfaklar için 10 öneri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kalp dostu mutfaklar için 10 öneri

Kalp dostu mutfaklar için 10 öneri

"Mutfak alışkanlıklarınız kalbinize dost ya da düşman olabilir. Saint Louis Üniversitesi'nden Kardiyolog Melda Dolan'a göre, yanlış beslenme kalp rahatsızlıklarının en büyük nedeni."

Genetik faktörlerin aksine, beslenme alışkanlıklarının değiştirilebilir olduğunu vurgulayan Dolan, Amerika Kalp Ayı dolayısıyla yaptığı açıklamada, mutfaktaki tehlikelere dikkat çekti ve kalp dostu bir mutfak için önerilerde bulundu.

İşte Dolan'ın 10 önerisi:
1. Taze sebze, meyve, et, süt ve deniz ürünlerini bulabileceğiniz, lokal kasap, manav ve pazarlardan alışveriş yapın.
2. İşlenmiş ürünlerle vedalaşın. Bu ürünler genellikle yüksek sodyum oranına sahiptirler ve basit karbonhidratlar içerirler.
3. Yemekleri tatlandırmak için tuz yerine, fesleğen, nane, sarımsak, biberiye gibi taze bitkiler ve baharatlar kullanın.
4. Tereyağının yerine zeytinyağı ve bitkisel sıvı yağlar kullanın. Sofraya tereyağı-ekmek yerine zeytinyağı-kekik-ekmek koyabilirsiniz.
5. Yiyeceklerinizi kızartmaktan vazgeçin. Fırınlamak, kaynatmak ve ızgara yapmak çok daha sağlıklıdır.
6. Balık ve tavuğa diyetinizde daha fazla yer verin. Her ikisi de düşük yağ miktarlarına sahiptir. Ayrıca balıkta bulunan omega yağ asitleri, trigliserit ve kolesterolü düşürmeye yardım eder.
7. Kırmızı eti azaltın. Yüksek yağ içeren bu besinler damar tıkanıklığı sürecini hızlandırır ya da damar sertliğine sebep olur. Bu sorunlar kalp rahatsızlıklarına yol açar.
8. Tatlı yemek istediğinizde pasta ve dondurma gibi seçenekler yerine taze meyvelerin tadını çıkarın.
9. Eğer alkol alıyorsanız, günlük bir bardakla sınırlayın. Kırmızı şarap kalp dostu antioksidanlar ve flavonoidler içerir. Ancak bu, aşırı tüketimin güvenli olduğu anlamına gelmez. Aşırı alkol tüketimi alkolizme, yüksek kan basıncına, obeziteye ve inmeye neden olabilir.
10. Porsiyonlarınıza dikkat edin. Büyük tabaklarınızı küçükleriyle değiştirerek daha az yeme yoluna gidebilirsiniz.


Formsante

False