GeriKadın Sağlığı Kadınlarda Hormonal İşleyiş
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kadınlarda Hormonal İşleyiş

"Kadınlarda hormonal kontrol değişik organlarca yönetilmektedir. Beyin ve onun özel bir kısmı olan hipotalamustan salınan hormonlar yine beyinin daha alt kısmında olan hipofiz denilen kısmı etkilemekte ve yumurtalıklar üzerinde yaptıkları etkiyle kadınlık fonksiyonlarını yöneten iki önemli hormonun salgılanmasına yol açmaktadırlar."

Bu hormonlar follikül stimüle edici hormon (FSH) ile Luteinize edici (LH) hormonlarıdır. Bu hormonlar da yumurtalıklar üzerinde etkili olarak seks hormonları olan östrojen ve progesteronun yapımını sağlar. Ayrıca yumurtalığın içerisindeki özel hormon dengesini sağlarlar. Yumurtlama öncesinde follikül denilen ve içerisinde yumurtayı içeren yapıyı FSH hormonu geliştirerek bu yapıdaki özel hücrelerden östrojen yapılmasını sağlar ve yapıyı yumurtlama için hazır hale getirir. Gerekli hazırlığın sağlanmasını takiben LH hormonu artarak yumurtlamayı oluşturur. Bu dönem genellikle adetin başlamasından sonraki 14. gün dolaylarında olur.

Yumurtanın atılmasını takiben yumurtalıkta progesteron denilen hormon yapımı artar. Bu hormonun görevi rahim içerisinde endometrium denilen iç zar tabakasında önceden östrojen hormonu etkisi ile olan gelişmeyi daha düzenleyerek bu tabakayı muhtemel bir gebelik için hazır hale getirmekdir. Ancak her adet döneminde gebelik oluşmadığından bu tabaka yeni bir aylık gelişme için vajinal kanamayla atılır ki bu kanama adet veya menstruasyon olarak adlandırılır. Bundan da anlaşılacağı üzere kadında bahsedilen sistemler iyi çalıştığı ve normal olduğunda kadın düzenli adet ve kadınlık foksiyonlarına sahip olacaktır aksi takdirde düzeni bozulacaktır.

Bahsedilen sistemi yumurtalıklardan başka böbrek üstübezlerinde yapılan hormonlarla birlikte beyin, böbrek, karaciğer, pankreas, tiroid bezinde oluşan diğer hastalıklarda bozup adet ve üreme fonksiyonlarında problemler yaratabilmektedirler. Karaciğer ve böbrek yetmezlikleri, şeker hastalığı, tiroid bezinin özellikle az çalışması, beslenme bozuklukları, aşırı stres ve vücut eforu bu tip düzensizliklere sebep olabilirler.

False