GeriKadın Sağlığı Kadınlar jinekolojik muayeneden korkuyorlar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kadınlar jinekolojik muayeneden korkuyorlar

"Cinselliğin hala tabu olması, kadınların sağlıkları için yapması gereken jinekolojik muayeneleri işkence gibi görmesine neden oluyor. Birçok kadın, zorunda kalmadan jinekolojik muayeneye gitmekten korkuyor."

Özgürce yaşanmayan cinsellik, küçük yaşlardan itibaren tüm davranışların baskı ve kontrol altında tutulması hem muayene korkusunda hem de cinsel sorunlar yaşadıklarında uzmanlardan yardım almalarını önlüyor.

Jinekolojik muayene neden kadınları tedirgin ediyor?

Çünkü kadının cinsel sağlığı, onun kadınlık rolüne sıkı sıkıya bağlı. Hamilelik, doğum, lohusalık, kısırlık, istenmeyen gebelikler, kürtaj ve düşükler, kanamalar, cinsel uyum sorunları, vb gibi jinekolojik sorunlarda kadının bütün yaşamı, eşi, ailesi, çocukları, iş ve sosyal çevresi ile ilişkileri derinden etkileniyor. Daha küçücük bir kızken bile 'otururken bacaklarını kapa, eteğini ört, mahrem yerlerini gösterme, cinsel organın senin namusundur, namusunu koru' biçiminde beyni yıkanıyor. Bunun doğal bir sonucu olarak kadın, bütün yaşamı boyunca örtmesi, saklaması, gizlemesi, koruması gereken cinsel organlarının muayenesi sırasında utanma, sıkılma, korku ve kaygılar yaşıyor. Genel olarak jinekolojik muayeneden rahatsızlık duymanın temelinde, hekime, mahrem organları teşhir etme kaygısı yatıyor.

Bu korkuyla nasıl başedebilirler?

Kadınlar öncelikle, jinekolojik muayeneyi, diğer muayene türleri gibi algılamaya çalışmalılar. Sağlıklı bir kadın bütün yaşamı boyunca, diğer alanlarda uzman olan bir hekimin tıbbi yardımına gereksinim duymadan yaşayabilir. Ancak ne kadar sağlıklı olursa olsun bir kadın en az birkaç kez bir jinekoloğun, hiç değilse bir ebenin yardımına gereksinim duyar.

Muayene ortamının korkularda hiç mi etkisi yok?

Jinekolojik muayenenin kadını savunmasız hissettiren özel bir masası var ve kontrol amacıyla bile gidilse kullanılan aletler kaygı veriyor. Bu nedenle muayene sırasında olabildiğince rahat ve gevşemiş olmaya çalışmak kadın için yarar sağlar. Çünkü jinekolojik muayene, normal koşullarda kadının canının yanmasına neden olmaz. Eğer çok gerginse ve kendisini kasıyorsa canı yanabilir. Kadınlar güvenebilecekleri ve rahat konuşabilecekleri jinekologlar seçmeliler.

Korkuların cinsel kimlikle ilgisi var mı?


Aslında bu sorun, cinsel kimliğin gelişimi ve benimsenmesiyle ilgili. Cinsel kimliğin gelişimi ve kadınlık rolünün benimsenmesi, hem yaş, hem deneyim, hem de küçük yaşlardan itibaren alınan eğitime bağlı. Henüz bir kadın olarak kimliği tam olarak gelişmemiş, kadınlık rolünü benimseyememiş, bununla ilgili kaygı ve çatışmaları olan, cinsel açıdan deneyimsiz, tutucu bir çevrede yetişmiş kadınlar, daha fazla korku ve kaygı duyabilirler.

Cinsel konulardaki bilgi eksikliğinin rolü nedir?

Şaşırtıcı bir biçimde, yaşamının birçok alanında pek çok tabuyu yıkabilmiş olan eğitimli kadınlarla, bu konuda eğitimsiz olanlar arasında pek de fark yok. Yüksek öğrenim görmüş bir kadın, cinsel konularda inanılmaz cahil olabiliyor. Kadınlar hangi kesimden olursa olsun cinsel sorunlar yaşayabiliyor. Cinsel sorun, eğer çiftin çocuk sahibi olmasını engelliyorsa, o zaman sosyal baskı nedeniyle, kesim farkı olmaksızın, uzmana başvurmak gereği hissediyor.

False