GeriKadın Sağlığı Kaç kilo fazlanız var?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kaç kilo fazlanız var?

"Fazla kilolardan kurtulmak veya sağlıklı kiloda kalmak bazen kolay kolay başarılamaz..."

Fazlalıklarınızdan kurtulmak için hayatınıza yeni bir yön vermeniz ve köklü bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapmanız gerekir. Bunun için yanlışlarınızı yüreklice ortaya koymanız, doğru ve kalıcı çözümler bulmanız şarttır. Öncelikle şunu kabul etmelisiniz: "Fazla kiloluluk veya şişmanlık bir sağlıksızlık durumudur". Fazla kilolu olmanın arkasında çoğu kez fazla kalori tüketiminin yattığı doğrudur. Fazla ve büyük porsiyonlar halinde yemek, mideyi abur-cubur yiyecek ve içeceklerle bir çöp kutusuna çevirmek, zamansız beslenmek önemli bir sorundur ama emin olun ki suçlu her zaman yeme-içme yanlışlarınız olmayabiliyor. Yani sorun her zaman midenizden kaynaklanmıyor. Eğer kilo vermeyi ya da kilo mücadelesini başarmayı istiyorsanız ilaçlar, pasif egzersiz, mucize iğneler, haplar şuruplarla zayıflamayı unutun ve bugünkü sayfamızın tümünü dikkatle okuyun. Okuduktan sonra saklamayı, fırsat buldukça yeniden okumayı da ihmal etmeyin.

Suçlu o kadar çok ki
Suçlu her zaman siz olmayabilirsiniz, sorun yapınız veya genetik kurgunuz da olabilir. Kısacası sorun bazen de bedeninizden kaynaklanır. Durum böyle olduğunda ihtiyacınız kadar, hatta daha az kalori tüketmenize rağmen kolayca kilo alabilirsiniz. Çünkü metabolizmanız yavaştır. Fazladan aldığınız 50-100 kaloriyi bile yakamaz. Metabolizma yavaşlığının sebebi bazen genetik kurgunuz bazen de tiroit bezinizin hastalığı veya bağırsak floranızın dengesizliğidir. Yeni bazı araştırmalar virüs enfeksiyonlarının bile yağ hücrelerinin metabolizmasını bozduğunu gösteriyor. Sorun bazen de aşırı insülin üretiminiz, yüksek dozda kortizol yapımınızdır. Hipofiz bezi hastalıklarının, şeker hastalığının ve daha pek çok hormonal-metabolik problemin (menopoz, andropoz...) sizi zorla, fazla kilolu biri yapabileceğini de hatırlatalım. Bu durumda ihtiyacınız olan şey "daha az yemek" değildir. Altta yatan tıbbi-metabolik problemi çözmek ya da yemek-aktivite dengesini yeniden düzenlemektir. Bu durumda diyetisyenler de, egzersiz uzmanları da, psikologlar da size yardımcı olamazlar. Size sadece doktorunuz yardımcı olabilir.

Tembelseniz işiniz zor
Sorun bazen de aşırı tembelliğiniz, hareketsizliğinizden kaynaklanır. Herhangi bir nedenle bir eklem sorunu yaşadığınızda, ayağınız burkulduğu veya tendonlarınız zorlandığında bir süre için hareketinizi azaltmak zorunda kalmış olmalısınız. Bu dönemlerde birkaç haftada 3-5 kilo aldığınızı hatırlıyor musunuz? Farkına varmadan tembelleşmeye başladıysanız, örneğin artık eskisine oranla günde 1000 adım daha az attığınızda bile kilo alabilirsiniz. Bu gibi durumlarda her gün 70-80 kalori daha az yakarsınız. Bu günlük 70-80 kalorilik birikimler ayda 3000-3500, yılda 30-40 bin kalori demektir. Bu da her yıl ortalama 5 kilo almak anlamına gelir (7000-7500'lik bir kalori birikimi size bir kilo aldıracaktır). Sağlıklı bir kilo yönetimi için aktivitenin neyi ifade ettiğini bu örnek size yeterince anlatacaktır. Bu durumda olanların kilosunu yönetmekte egzersiz uzmanları, diyet uzmanlarından daha etkili rol arkadaşlarıdır.

Suçlu ruhsal sorunlar olabilir
Bazı hastaların sorunu ise yeme davranışındaki problemlerde yatmaktadır. Bunlar kahvaltıyı atlayan, öğle yemeklerini geçiştiren ancak akşam eve dönünce buzdolabının kapağından ellerini çekemeyen, çoğu kez hızlı, çiğnemeden, neredeyse yutarcasına beslenen, fazla kilolu ya da şişmanlardır. Onlar gün boyu unuttukları buzdolaplarına gece boyunca neredeyse yapışık kalırlar. Bazıları neredeyse mutfakta yaşarlar. Bunların içinde gece yarısı tatlı uykularından uyanıp buzdolabına tekrarlayan ziyaretler yapanlar bile var. Böyle bir sorununuz varsa size diyet uzmanı, egzersiz danışmanı ya da doktor değil, deneyimli bir psikolog daha çok yardımcı olacaktır.

False