GeriKadın Sağlığı Hormonal Dengesizlik Hastalık Habercisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hormonal Dengesizlik Hastalık Habercisi

"Cinsel isteksizlik, ciltte ve saçlarda yağlanma, yorgunluk, ağrılar, iştahsızlık ya da olur olmadık anlarda kabaran iştah... Çoğu kadın bu belirtilerin yaklaşan ya da içinde bulunduğu regl döneminden, bazen de stresten kaynaklandığını düşünüyor. Oysa..."

Hassas bir yapıya sahip iç salgı sistemi dengesini kaybettiğinde, değişik belirtiler göstererek, aslında vücutta bir şeylerin yolunda gitmediğinin haberini vermeye çalışıyor. Aslında hormonal değişimlere neden olarak bir tek tetikleyici faktör bulunmuyor; hamilelikten doğum kontrol hapı kullanımına kadar bir çok etken mevcut. Ama hiç kuşkusuz, kadınlar hormonal kaosa artık eskisine göre daha yatkınlar. Çünkü stresli hayat tarzı, tüketilen hormonlu besinler ve kadınların eskisine oranla daha geç yaşlarda çocuk sahibi olmaları ya da daha az doğum yapmaları iç salgı bezlerinin den-gesinin bozulmasında önemli rol oynuyor. Vücuttaki hormonal dengeyi ölçmenin en emin ve kolay yolu kan ya da tükürük testi.
İşte kadınlarda en sık rastlanan hormonal dengesizlikler ve belirtileri...

Yüksek Östrojen

* Belirtileri: Ağır geçirilen regl dönemleri, karın ağrıları, vücudun su toplaması, gerginlik, kalçalarda biriken kilolar.

* Neden olabileceği rahatsızlıklar: Göğüs bölgesinde hissedilen kütleler (iyi huylu), rahimde lifli tümör ve endometriosis.

* Uzun vadede vücuda etkisi: Uzun zaman vücutta etkisini gösteren yüksek seviyedeki östrojen hormonu, göğüs kanserine neden olabilir. Modern zamanlarda kadınlar daha az doğum yaptıkları için, eski hemcinslerine oranla üç kat daha fazla regl oluyor. Bu da demek oluyor ki vücutları yaşamları süresince daha çok östrojen hormonu salgılıyor.

* Ne yapmalı?: Yapılan bir araştırmada, Japonya'da kadınların batıdaki hemcinslerine göre daha az göğüs kanserine yakalandığı saptandı. Uzmanlar bunun nedeni olarak Japon kadınlarının beslenmelerinde çoğunlukla, vücutlarındaki östrojen dengesini sağlayan isoflavone bitkisine yer vermelerini gösteriyor. Bu bitkinin sağladığı etkiyi beslenmenizde soya fasulyesi, mercimek ve nohuta daha çok yer vererek siz de sağlayabilirsiniz.

Düşük Östrojen

* Belirtileri: Vajinal bölgede kuruluk, sıcak basmaları, unutkanlık, düzensiz ve kısa regl dönemleri, uykusuzluk.

* Neden olabileceği rahatsızlıklar: Erken menapoz (östrojen seviyesi artık yumurtalıkları etkileyemediğinde) ya da 30'lu yaşlarda daha az östrojen üretildiği için görülen regl düzensizlikleri.

* Uzun vadede vücuda etkisi: Doğurganlık problemleri (çoğu durumda kısırlık söz konuşu değil), hafızada zayıflama (Aizhe-imer da dahil) ve bazı araştırmalara göre kalbe giden atardamarlarda tıkanma.

* Ne yapmalı?: Vücuttaki östrojen seviyesini dengeleyecek bir beslenme tarzına başvurmalı. Beslenmenin yeterli olmadığı durumlarda doktor denetimi altında hormon takviyesi uygulanabilir. Ayrıca uzmanlar ginseng bitkisinin de vücutta önemli miktarda östrojen ürettiği konusunda birleşiyorlar.

Yüksek Testesteron

* Belirtileri: Kilo alma, yorgunluk, akne, vücutta tüylenme, aşırı cinsel istek, ani ruhsal değişimler.

* Neden olabileceği rahatsızlıklar: Testesteron erkeklik hormonu olmasına rağmen kadınlar, az miktarda da olsa bu hormona ihtiyaç duyar. Testosteronun normaldan fazla miktarda vücutta bulunması, yumurtalıklarda küçük kistlere neden olabilir.

* Uzun vadede vücuda etkisi: Doğurganlıkla ilgili problemler söz konuşu olabilir.

* Ne yapmalı?: Diyet ve egzersiz bazı durumlarda yardımcı olabilir.

Düşük Testesteron

* Belirtileri: Kronik yorgunluk, uykusuzluk, düşük libido, ağrılar.

* Neden olabileceği rahatsızlıklar: Kadınların vücutları menapoza girdikten sonra ya da yumurtalıkları alındığında daha az testesteron üretmeye başlar. Uzmanlar düşük testesteron seviyesi nedeniyle kadınların göğüs ve vajinal bölgelerindeki hassasiyeti kaybederek orgazm olmakta sorun yaşayabileceklerini belirtiyorlar.

* Ne yapmalı?: Takviye için testosteron seviyesini dengeleyen haplar, jeller ve kremler bulunuyor. Ayrıca kırmızı et ve balık ürünleri tüketerek de vücutta bu hormonun daha fazla üretilmesi sağlanabilir.

False