GeriKadın Sağlığı Hastalıkların "Dişli" Düşmanı: Sarmısak
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hastalıkların "Dişli" Düşmanı: Sarmısak

"Güneşsiz puslu günler, erkenden kararan hava ve buz gibi soğuk geceler. Kış geldi. Soğuk algınlıkları, nezle ve daha pek çok rahatsızlık da onunla beraber kapımızı aralayabilir. Tabii sizi tüm bunlara karşı koruyacak küçücük, ama mucizevi etkilere sahip bir kalkanınız yoksa!"

Üstelik onu aramak için öyle uzaklara gitmenize gerek yok. Mutfağınıza bakmanız yeterli; ister sevin ister nefret edin, ama bunu kabul edin; sarmısak sağlığınız ve bağışıklık sisteminiz için tam bir hazine!

Bir de kokusu olmasa.

Sarmısağın lezzetini sevenler çok, hiç zevmeyenlerse azınlıkta, ancak, iş kokusu olduğu zaman aynı şeyi söylemek mümkün değil. Sarmısak hücreleri kesilme ya da ezilme yoluyla bölündüğünde, bileşiminde sülfür molekülü bulunan bir enzim açığa çıkıyor; işte sarmısağın aromasını yaratan madde bu. Bu moleküllerin kana karışması ise dışarı verilen nefesin hatta salgılanan terin kötü kokmasına yol açıyor. Maydanoz, nane gibi otların yenmesi ya da hazır satılan ağız spreylerinden gargaraların kullanılması sarımsağın kötü kokusunu kısa süre için bastırabiliyor. Metabolizmaya bağlı olarak sarmısak kokusu, vücutta 4-18 saat arasında kalabiliyor.

Hangi hastalığı nasıl tedavi ediyor?

Dolaşım bozuklukları

Kanı sulandırmada olan etkisi, sarmısağı dolaşım bozukluklarını gidermede ve önlemede ideal hale getiriyor. Ayrıca bitki, kandaki kolesterol seviyesini düşürürken damarların açılmasını ve tansiyonun düşmesini de sağlıyor.

Göğüs ve akciğer hastalıkları

Her türlü akciğer enfeksiyonu, soğuk algınlığı, öksürük gibi durumları kısa sürede rahatlatıyor. İlaç tedavisinin yanında yapıla sarmısak kürü, hem iyileşmeyi hızlandırıyor hem de ilaçların yan etkilerini gideriyor.

Yüksek kolesterol

Uzmanlar; günde iki diş sarmısak tüketmenin, kolesterolü düşürmede ilaçlar kadar etkili olduğunu savunuyorlar. Ancak yine de yüksek kolesterolden şikayetçiyseniz, doktorunuza danışmadan ilaçları bırakmanızı tavsiye etmiyoruz.

Diyabet

Şeker seviyesinin düşmesini sağlıyor, özellikle yaşla birlikte görülen şeker hastalığında hastanın şeker seviyesini dengede tutmasına yardımcı oluyor.

Cilt problemleri

Sivilve, böcek sokması ve ciltte akla gelebilecek pek çok sorunda imdadımıza yine sarmısak yetişiyor. Problemli bölgeyi biraz sarımsakla ovmanız sorunu çok kısa bir sürede hafifletecek.

Sindirim sistemi

Mide ve bağırsak sisteminde rastlanan enfeksiyonları tedavi eden sarmısak, bağırsak parazitlerine karşı da etkili bir ilaç.

Hamilelik

Son yıllarda yapılan araştırmalar hamilelik sırasında sarmısak tüketiminin hamileliğe bağlı tansiyon artışını önlediğini ve bebeğin doğum kilosunun artmasını sağladığını gösteriyor.




False