Hamilelikte Beslenmeye Özen Gösterin
"Hamilelikte Beslenmekte Amaç; Annenin kendi fizyolojik gereksinmesini karşılayarak vücuttaki besin öğeleri yedeğini dengede tutarak, sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlamak ve bebeğin normal ve sağlıklı büyümesini sağlamaktır."
Temel Beslenme İlkeleri
* Yemekler 3 ana 3 ara olarak 6 öğün şeklinde az az, sık sık tüketilmelidir.
* Yemekler az yağlı olmalı, sıvıyağ tercih edilmelidir.
* Çay, kahve vb. İçeçekler için günde ortalama; 25-30 gr şekerden fazlası ( 5-6 kesmeşeker ) tüketilmelidir.
* Genellikle sütlü tatlılar tercih edilmeli. Yemeklerde tatlı yenirse, tahıllardan 1 porsiyon eksik tüketilmelidir. ( Normal vücut ağırlığından zayıf olanlar ve ağır işte çalışanlar bu eksiltmeyi yapmamalıdır. )
* Yemekler istenilen şekilde hazırlanabilir. Ancak sindirim güçlüğü olanlar ve fazla likolu olanlar kızartmalardan sakınmalıdır. Bunun için ızgara veya nemli sıcaklıkta pişirme daha uygundur.
* Gebelikte alkol ve sigara alınmamalıdır.
* Çay ve kahve oldukça mümkün olduğunca az alınmalı. Yemeklerle ve yemeklerden sonra 45 dakika içerisinde alınmalıdır. ( Besinlerdeki demirin emilimini azaltmasını engellemek için )
* Yemeklerle beraber veya yemek sonrasında ( Demir emilimini arttıracağından ) C vitaminince zengin salata, meyve ve meyve suları tüketilmelidir.
Günlük besin grupları gereksinmeleri ve miktarları
Besin Grupları
Et, kuru baklagil, yumurta
Alınması gereken miktar
3 porsiyon
Her çeşit et, tavuk, balık, kurufasülye, nohut, mercimek, börülce vb.
1 porsiyon :
1 yumurta
1 köfte kadar kırmızı et
1 yumurta büyüklüğü beyaz et
1/2 tabak kuru fasulye
Taze sebze ve meyveler
5-6 porsiyon
Süt ve türevleri
Süt, yoğurt, peynir
Alınması gereken miktar
4 porsiyon
1 porsiyon:
1 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
2 su bardağı ayran
2 kibrit kutusu peynir
Tahıllar
Ekmek, pirinç, bulgur, makarna, börek
Alınması gereken miktar
8-12 porsiyon
1 porsiyon:
1 ince dilim ekmek
2 yemek kaşığı pilav
2 yemek kaşığı makarna
1/4 yufka
1 adet galeta
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Nil Şahin Gürhan