GeriKadın Sağlığı Hamilelik sonrası hemoroit
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelik sonrası hemoroit

"Gebelik döneminde ve doğum sonrasında kadınların büyük bölümünde hemoroit sorunu ortaya çıkıyor. PPH (Longo) tekniği, kısa ve basit bir operasyonla bu sorundan kurtulmak için ideal bir yöntem..."

Halk arasında basur adıyla bilinen hemoroit, ağrı, kanama, kaşıntı, kabızık, oturamama gibi sıkıntıları nedeniyle günlük aktiviteyi büyük ölçüde kısıtlayan, klasik tedavi yöntemleri ile kökten çözüme ulaştırılamayan bir hastalık.

Normalde daha çok erkeklerde görülen hemoroit, hamile ve yeni doğum yapmış kadınların yüzde 40'ında ortaya çıkıyor ve ciddi sıkıntılara neden oluyor. Oysa artık bu kabustan tamamen ve acısız kurtulmanın basit bir yolu var: Johnson&Johnson Medical labarotuvarlarında üretilen ve yarım saatlik bir operasyonla PPH tekniği.

PPH tekniğe, makattan dışarı sarkmış hemoroit memelerinin anüsün hissiz bölgesinde yapılan bir işlemle yukarı çikelerek, bölgenin eski anatomik yapısına geri döndürülmesidir. PPH operayonuyla bu memeler yukarıya doğru çekilip, eski işlevlerine geri döndürülür. Klasik yöntemlerle yapılan operasyonhar 50 dk sürerken, PPH tekniği ile bu süre 10 dakikaya iner ve hasta 5 gün gibi kısa bir süreden sonra normal hayatına dönebilir.

Alınması gereken önlemler

PPH yöntemi 1993'ten beri uygulanıyor. Hamilelikte karın bölgesinde artan kan basıncının özellikle tam doğumdan önce hemoroite yol açtığını belirten Dr. Longo, hamilelik esnasında kesinlikle cerrahi müdahale yapılmamas, ancak doğumdan 2/3 ay sonra gerekliyse müdahale edilmesi gerektiğini söylüyor. Özellikle hamilelikten önceki dönemlerde hemoroidal problemler yaşamış genç kadınların hamile kalmadan önce mutlaka bir proktolojiste görünmeleri gerektiğini vurgulayan ve hemoroit rahatsızlığına yol açan sarkmaları önleyici tedbirler alınabileceğini belirten Longo, hemoroit riski taşıyan hamilelere çok fazla ayakta durmamalarını ve yatarak vakit geçirmelerini tavsiye ediyor. Gebelik döneminde beslenme ve diyete dakkat edilmesi, bol bol su ve sıvı tüketilmesi, düzenli egzersiz yapılması da çok önemli. Hamileliklerinde hemoroit sıkıntısı yaşayan kadınlara bir diğer önerisi ise günde 10 dakika ılık suyun içinde oturmaları.

Türkiye'de PPH tekniği

PPH tekniği, ülkemizde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği Öğretim üyesi Prof. Dr. Cihan Uras gibi birçok başarılı cerrah tarafından hemoroit tedavisinde uygulanıyor. Uras, PPH yönteminin avantajlarını şöyle sıralıyor: "Ameliyat süresinin klasik yöntemlere göre daha kısa olması, ameliyat sonrası dışkılamada sorun yaşanmaması ve özel bir bir bakıma ihtiyaç olmaması, bu tekniğin cerrahi olmayan tekniklere kıyasla ameliyat sonrası nüks oranını, ağrıyı ve kanamayı azaltması."

(Kaynak: Elele Dergisi)

False