GeriKadın Sağlığı Göğüs Muayenenizi Kendiniz Yapın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Göğüs Muayenenizi Kendiniz Yapın

"Her kadın, ama özellikle de 30 yaşın üzerindeki her kadın göğüslerini her ay muayene ettirmeli. Çünkü kadınların korkulu rüyası göğüs kanserine önceden birtakım önlemler almak mümkün. Bu muayeneleri kendiniz de kolaylıkla yapabilirsiniz. İşte size birkaç yöntem..."

Muayeneler ne zaman yapılmalı?

Her ay bir kez BSE (göğüs tarama muayenesi)
muayenesi olmalı, her yıl da uzman bir hekim tarafından muayene edilmelisiniz. Göğüs muayenesi için en iyi dönem reglinizden bir sonraki haftadır. Göğüslerinizin en yumuşak olduğu bu dönemde yumruları tespit etmek kolaylaşır.

Göğüslerinizi kendiniz muayene edin

1. Aynanın karşısına geçin, kollarınızı serbest bırakın. Göğüslerin boyutlarının ve şeklinin farklı olması olağandır. Eğer yeni gözünüze çarpan bir farklılık ya da çukurluk sözkonusuysa , göğüslerin şekli ya da göğüs derisinin rengi olağandışıysa veya meme uçları birbirinden farklı görünüyorsa bir kenara not edin.

2. Kollarınızı başınızın üzerine kaldırarak her iki göğsünüzün de altında çukur ya da değişik bir oluşum olup olmadığına bakın.

3. Kalçanızdan öne eğilerek göğüslerinizi aşağı sarkıtın. Göğüslerinizin şeklinde kabarıklık ya da düzlük, şiş ya da çukur gibi değişikliklerin olup olmadığına bakın. Vücudunuz bu konumdayken bu değişiklikleri daha rahat görebilirsiniz.

4. Bir elinizi başınızın arkasına uzatarak yere yatın. Sağ omzunun altına katladığınız bir havluyu yerleştirin. Sol elinizin ortadaki üç parmağının hassas olan üst kısımlarını (uçlarıyla değil) göğsünüzün, göğüs uçlarınızın ve koltukaltlarınızın her yerine hafif ama sıkı bir biçimde dairesel hareketlerle bastırın.

5. Göğsünüzün altındaki kaburga kemiğinden başlayarak koltukaltınıza, oradan boyun kemiğinize, göğüs kemiğinizin üzerinden tekrar kaburga kemiğinize kadar elinizle yoklayın.

6. Derinin hemen altındaki yumruları hissedebilmek için bu bölgeye elinizle hafifçe bastırın. Dikkat edilmesi gereken yumrular parmaklarınızla etrafını sarabileceğiniz kadar belirgindir. Çoğu kanserden kaynaklanmıyor olsa da bu yumruları doktorunuza kontrol ettirin. Sonra da daha derindeki yumruları tespit etmek için göğüslerinizi kaburga kemiğine sıkıca bastırın.

7. Aynı işlemleri her iki göğüs için de uygulayın.

False