GeriKadın Sağlığı Doğum sonrası (Post-Natal) depresyon (PND)
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Doğum sonrası (Post-Natal) depresyon (PND)

"Doğum sonrası depresyon (PND) ilk haftalarda ya da aylarda başlar ancak ilk 12 ay içerisinde yaşanması mümkündür."

Yeni doğum yapmış annelerin yaklaşık % 80'i hafif derecede çökünlük, anksiyete ve gerginlik hissederler. Ayrıca çok yorgun ve bitkin olmalarına rağmen uyuma ve dinlenme zorluğu çekerler. Bu tür depresyon durumu sadece birkaç saat veya birkaç gün sürer ve daha sonra kendiliğinden geçer. Ancak bu annelerin yaklaşık %10'unda bu üzüntülü hal daha ağır ve ciddi bir durum alır ki buna da Post-Natal Depresyon (PND) denir.

Memorial Hastanesi'nden Klinik Psikolog Aslıhan Tokgöz PND hakkında şu bilgileri verdi: PND'nin şiddeti hafif ve kısa süreliden çok ağır ve uzun süreliye kadar değişiklik gösterir. Birçok kadın için bu durum geçici olabilirken bazı kadınlar profesyonel yardıma ihtiyaç duyabilirler. PND ilk hamilelik ve ilk doğumdan sonra daha sık görülür.

Her on anneden biri PND geçirmektedir. PND'nin belirtileri şiddetine bağlıdır. Bu durumdaki kişi günlük yaşamın getirileriyle başa çıkmakta her geçen gün biraz daha zorlanabilir. Bu anneler anksiyete, korku ve umutsuzluk hissedebilirler. Bazı anneler ise panik atak geçirebilirler veya çok gergin ve alıngan olabilirler. Ayrıca iştahlarında ve uyku düzenlerinde de değişiklik olabilir.

Nadir de olsa çok ağır durumlarda psikotik bozukluklar ortaya çıkabilir. Böyle bir durumdaki anne günlük yaşamını sürdürmekte zorlanır, düşüncelerinde ve davranışlarında anormallikler görülebilir. Çok ağır durumlarda kendisine, bebeğine ya da başkalarına zarar verme düşüncelerine sahip olabilir.

PND'nin diğer belirtileri ise;

- Öz güvende azalma
- Suçluluk duygusu hissetme
- Olumsuz düşünceler
- Hayatın anlamını yitirme
- Zorluklarla başa çıkamama hissi
- Sinirlilik ve ağlamaklı olma
- Uyumakta zorlanma
- Cinsel isteksizlik
- İştah bozukluğu
- Konsantrasyon bozukluğu ve unutkanlık.

PND'ye sebep olan faktörler tam olarak bilinmemekle birlikte yapılan araştırmalar fiziksel, duygusal ve sosyal değişimlerin rol oynadığını göstermektedir.

Fiziksel değişiklikler: En kolay doğum bile bir kadın vücudu için çok ağır bir olaydır. Ayrıca hamilelik hormanlarının birden düşmesi beyindeki kimyasal maddelerin düzenini etkiler. Bunlara ek olarak düzensiz ve yetersiz uyku ve fiziksel yorgunluk ta depresyonun oluşmasına katkıda bulunur.

Duygusal değişiklikler: 'Annelik' rolüne alışmak zordur. Yeni anne bebekle sürekli olarak ilgilenmek ve tüm ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır. Bu ilişki yapısal olarak eşiyle kurmuş olduğu ilişkiden çok farklıdır. Buna ek olarak bağımsızlığını yitirir. Bu tür değişiklikler en iyi zamanlarda bile zorlukla karşılanabilinir ki doğum sonrasında fiziksel olarak kendisini yenilemeye çalışan ve uykusuz kalan anne için çok daha zordur.

Sosyal değişiklikler: Arkadaşlarıyla eski sıklıkta görüşmekte zorlanabilir ve bu durumdan dolayı yalnızlık hissi yaşayabilir. Çalışan kadın ise yine iş ortamından ve iş arkadaşlarından ayrılmıştır ve kendisini boşlukta hissedebilir. Ayrıca bir maaşla geçinmekte zorluk yaşanabilir.

PND geçiren bir anne kendisini çevresindeki herkesten soyutlayabilir hatta bebeğinden bile uzak durabilir. Bu durum depresyonun belirtilerindendir kadının 'kötü anne' olduğunu göstermez. Bazı kişiler "anne ile çocuk arasındaki duygusal bağ doğumdan hemen sonra oluşmalı yoksa bir daha hiç oluşmaz" diye düşünür. Bu kesinlikle doğru değildir. Anne ile çocuk arasındaki duygusal bağ devam eden bir süreçtir. Depresyon ortadan kalktığında annelik duyguları yaşanır ve anne çocuğuna bağlanır. Bu süre içerisinde ailesinin ve arkadaşlarının yardımına ihtiyaç duyabilir.

Aileden ve arkadaşlardan gelecek olan her türlü yardım annenin bu dönemi daha çabuk ve kolay atlatmasına katkıda bulunur. Özelliklede eşin anlayışlı ve paylaşımcı olması durumun daha hafif geçmesini sağlar. Duygu ve düşüncelerini yakınlarıyla paylaşmak ta önemli rol oynar. Ayrıca profesyonel yardıma da ihtiyaç duyabilir. PND nun ağır olduğu durumlarda hekim kontrolünde antidepresan ilaçlar alınabilinir.

Unutulmaması gereken şey PND kalıcı değildir. Zamanla kendiliğinden yok olabileceği gibi bazı durumlarda tedavi gerekebilir. PND'ye yakalanmak bizim elimizde değildir ama yardım almak ve yardımcı olmak bizim elimizdedir.

Bilgi ve Randevu İçin: 444 7 888
(0212) 210 66 66 / 2229
Memorial Hastanesi
www.memorial.com.tr

MEMORIAL HASTANESİ
Piyale Paşa Bulvarı 80270 Okmeydanı / İstanbul
Memorial Hastanesi Krokisi İçin
http://www.memorial.com.tr/tr/resim/kroki_hastane.gif

MEMORIAL SUADİYE POLİKLİNİĞİ
Bilgi ve Randevu İçin : (0216) 416 41 41
Memorial Hastanesi

Bağdat Cd.No:420 Kat:1/1 34740 Suadiye/İstanbul
Memorial Suadiye Polikliniği Krokisi İçin
http://www.memorial.com.tr/tr/resim/kroki_suadiye.gif

Genel bilgi için: info@memorial.com.tr
Fiyat bilgileri için: price@memorial.com.tr

False