GeriKadın Sağlığı Diyetler sihirli değildir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Diyetler sihirli değildir

"Uzmanlar, "Kilo verme konusunda doğru olamayacak kadar iyi bir yöntem duyduysanız, inanmayın" diyor. Çünkü mucizevi şekilde zayıflattığı iddia edilen diyetler sağlığı bozuyor. Açlık diyeti safra kesesinde taşa, Atkin's tarzı beslenme ise kalp sorunlarına neden oluyor. Fazla protein tüketilen diyetler de ensülin hormonunun direncini artırıyor."

Sihirli diyetlerin hepsi birer yalan

Mucize diyetlerden uzak durun. Çünkü hızla kilo verdirdiği iddia edilen diyetler vücutta geri dönüşü zor hasarlara neden oluyor.

Uzun zamandır süregelen yalanı ortaya çıkarmak aslında çok zor olmadı. Amerika Birleşik Devletleri'nde beslenme uzmanlarının yaptığı çalışmada "Kilo vermek için kulağa doğru olmayacak kadar iyi gelen bir slogan varsa muhtemelen yalandır. Yöntemi uygulamak için dikkatli olun" mesajı çıktı. Ve çalışma ile sahte kilo verdirme yöntemlerinin insanları yanlış yönlendirdiği belirlendi. Eğer bir diyet, "çok eski, büyük buluş, Avrupa'dan gelen, kolay, güç harcamadan, egzotik, garantili, sihirli, mucizevi, gizemli, yeni buluş, hızlı, gizli gibi" kelimelerle tanıtılıyorsa, dikkatli olun. Eklemekte fayda var; popüler diyet tuzağına düşen herkes yıllar boyu diyete bağımlı yaşamak zorunda kalıyor. Çünkü bu diyetler metabolizmanızı çoğu kez geri dönüşümü zor olacak şekilde yavaşlatıyor. Unutmayın sağlıklı beslenme dışında kilosunu koruyan kişi sayısı parmakla gösterilecek kadar azdır.

Açlık Diyeti: 200 kalori ve altında besin tüketerek yaşamını devam ettirmeye dayalı bir diyettir. Hızla kilo kaybedilir. Elektrolit, su ve protein kaybı ile kardiyak komplikasyonların görülmesine neden olur. Hızlı kilo kaybetmeye bağlı safra kesesi taşı oluşur.

Atkin's Diyeti: Özelliği düşük karbonhidrat, yüksek yağ içermesidir. Diyet hayvansal proteinin fazla tüketilmesini önermektedir. Ne yazık ki Atkin'in ölümü ve cesedine otopsi yaptırılmaması, yüksek hayvansal yağlı tüketimin damar sağlığına verdiği hasarın saklanmasına neden olmuştur. Düşük karbonhidrat tüketimi, böbreklere zarar veren, açlık durumunda görülen keton cisimciklerinin açığa çıkmasına neden olur. Yüksek hayvansal yağ tüketimi çok miktarda doymuş yağ ve kolesterol alımı demektir. Kalp sağlığı için en tehlikeli beslenme biçimidir.

Çok düşük kalorili diyetler: 200 ile 800 kalori arasında yiyecekle beslenilen diyetlerdir. Vitamin, mineral ve esansiyel yağ asidi desteklerine ihtiyaç vardır. Safra kesesi taşına neden olur.

Zone Diyeti: Özelliği karbonhidrat ile yağı kısıtlaması ve daha fazla protein tüketmeyi önermesidir. Ketojeniktir yani Atkin's diyetinde olduğu gibi vücutta istenmeyen keton cisimlerin oluşmasını sağlar. Ayrıca ensülin hormonunun direncini artıran, kısa vadede sonuç veren ancak uzun vadede etkin olmayan diyettir.

Düşük yağlı diyet: Sağlığın korunması için toplam enerjinin yüzde 30'unun yağlardan gelmesi önerilir. Düşük yağlı diyette bu oran yüzde 20 ve altıdır. Esansiyel yağ asidi eksikliği hayati sorunlara neden olabilir.

False