GeriKadın Sağlığı Bel fıtığından kaçınmak için bel hareketlerine dikkat
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bel fıtığından kaçınmak için bel hareketlerine dikkat

"Belinizden kalçanıza doğru yayılan bir ağrı hissediyorsanız, hele bu ağrı ayak topuğunuza ve parmaklarınıza kadar uzanıyorsa, büyük bir olasılıkla sizde bel fıtığı var."

Giderek daha fazla sayıda insan fel fıtığından şikayetçi oluyor. Kimi hareketle, kimi ilaçla kimi de cerrahi yöntemlerle tedavi oluyor. Tedavisi basit ama bel fıtığından korunmak da mümkün.

Belimizde 5 adet omur kemiği bulunuyor. Bu kemikler arasında kıkırdaklar var. Bu kıkırdaklar, adeta bir amortisör gibi görev yapıyor. Bu kıkırdakların aşırı zorlama nedeniyle yerinden kayarak bacaklara gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapması sonucu, bel fıtığı oluşuyor.

Bel fıtığı, kalçaya ve bacağa yayılan ağrıya neden oluyor. Bu ağrı ayak topuğuna ve parmaklara kadar uzanabiliyor. Hatta, bazı hastaların beli bir tarafa eğilebilir. Zamanla ayakta uyuşma, kuvvet kaybı gelişmeye başlar. İlerlemiş vakalarda idrar ve büyük abdest yapmakta zorluklar oluşabilir.

Sonuç olarak, kıkırdakları aşırı zorlamamak için vücudumuzu iyi kullanmamız gerekiyor. İşte bel fıtığı olmamak için dikkat etmemiz gereken noktalar:

* Belimizin en büyük düşmanı yük kaldırmak. Yükün ağırlığı kadar, onu taşıyış biçimimiz de önemli. Ağır yük kaldırmaktan kaçınacağımız gibi, bir kiloluk bir yükü bile dikkatli kaldırmamız gerekiyor. Kaldıracağımız ağırlığı belimize yüklemeden, ayaklarımızı kırarak kaldırmakta yarar var.

* Ağır bir yükü sürükleyerek bir yerden bir yere taşımak da zararlı.

* Belimizi zorlamamamız gerekiyor. Bunun için de örneğin yüksekçe bir yere uzanmak ya da ileriye doğru uzanarak belimizi zorlamak zararlı. Yüksek raflardan bir şey almak için uzanmak yerine bir tabure ya da merdiven kullanmak gerekiyor. Oturduğumuz yerden uzaktaki telefona uzanmak da riskli.

* Kilo belin düşmanı. Fazla kilodan kaçınmalıyız. Ani kilolanmak da bel fıtığı riskini arttırıyor.

* Hamileler de risk grubunda. Hamilelik döneminde vücudun ağırlık merkezinin değişmesine bağlı olarak omurganın da şeklinde bir değişiklik görülüyor. Bu da bel fıtığına neden olabiliyor.

* Yeterince yoğurt ve süt alabileceğimiz bir beslenme programı riski azaltıyor. Yürüyüş ve yüzme gibi sporlar da.

* Sürekli oturarak çalışanlar, ağırlıklarını bele verdikleri için, ara sıra ayağa kalkıp kısa yürüyüşler yapmalarında fayda var.

* Aniden bir boşluğa adım atmak da riskli. Örneğin merdiven basamağı var sanarak atılan adımlar kıkırdakların zedelenmesine neden olabiliyor.

* İki kişi ağır bir yük taşıdığı sırada, birisinin yükü aniden bırakması diğeri için risk oluşturuyor.

False