GeriKadın Sağlığı Balonla kilolarından kurtul!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Balonla kilolarından kurtul!

"Neden olduğu hastalıklar ve toplumsal sorunlar nedeniyle kronik, ilerleyici ve önemli bir hastalık olarak kabul edilen şişmanlık, mideye balon yerleştirme yöntemiyle kolayca tedavi edilebiliyor."

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nden Opr.Dr. Yasin Peker, şişmanlığın sadece estetik bir sorun olarak görülmemesi gerektiğini, bu olgunun buzdağına benzediğini ve altında birçok hastalık olabileceğini söyledi.

Şişmanlığın her yaşta tehlike olduğunu belirten Peker, "şişmanlık, kalp ve damar hastalıkları, tansiyon, şeker, damar sertliği, romatizma, beyin kanaması, safra kesesi taşı, çocuk sahibi olamama gibi problemlere sebep olmaktadır" dedi.

Bu sorunları yaşamamak için fazla kilo almamaya özen gösterilmesi, varsa fazla kilolardan kurtulunması gerektiğini ifade eden Peker, kilo vermek için birçok yöntem bulunduğunu mideye balon yerleştirilmesinin de bunlardan birisi olduğunu söyledi.

Mide balonu ve etkisi

Mideye yerleştirilen balon, mide içine yerleştirilen, keskin kenarları olmayan, mide içinde hareket edebilen ve silikondan yapılmış içi sıvı dolu küre.

Peker, "balon yer kaplayarak kişinin daha az gıdayla doymasını ve midenin daha geç boşalmasını sağlar. Bu sayede kişinin enerji alımı kısıtlanmakta ve kilo vermesi sağlanmaktadır" dedi.

Balonun, şişmanlık tedavisinde uygulanan cerrahi ve farmakolojik yöntemlerden farklı olduğunu ifade eden Peker, bunun hastaya acı vermeyen, kolaylıkla kabul edilebilen, geri dönüşümlü, tekrarlanabilen bir yöntem olduğunu anlattı.

Kimlere uygulanabilir?

Peker, 18-60 yaş arasında ve vücut kitle indeksi 30'un üzerinde olanlara, şişmanlığın neden olduğu hastalığı bulunanlara, daha önce diğer yöntemleri denemiş fakat hedefine ulaşamamış olanlara bu yöntemin uygulanabileceğini kaydetti.

Boğazdan mideye kadar ilerletilen balon, sıvıyla şişiriliyor ve küre şeklini aldıktan sonra mideye bırakılıyor. Bu yöntem, anestezi gerektirmemesi, kısa sürede uygulanabilmesi, normal yaşama çok kısa sürede dönebilmek gibi avantajlara sahip.

Ayrıca balonun mide içindeki varlığı hasta tarafından her an hissedilebiliyor ve hastanın günlük yaşamını birebir etkiliyor.

Altı ayda 15-30 kilo

Peker balon yönteminin, deneyimli hekim tarafından uygulanması gerektiğini ve bu işlem sonrasında, hasta ile hekim arasında iyi bir işbirliği olması, kontrollerin aksatılmaması gerektiğini belirtti.

Kişinin daha az gıdayla doymasını ve midenin daha geç boşalmasını sağlayan mide balonunun, 4-6 ay midede kalabileceğini ifade eden Peker, daha uzun süre kalması gerektiğinde değiştirildiğini kaydetti.

Beslenme alışkanlığındaki yanlışlıkların saptanması ve doğru beslenme alışkanlığının kazanılması için diyetisyen kontrolü ve davranış tedavisinin de mutlaka eklenmesi gerektiğini belirten Peker sözlerini şöyle noktaladı:

"Balonun kaldığı süre içinde ne kadar kilo kaybı olacağı kişiye göre değişmektedir. Ortalama kilo kaybı altı aylık dönem içinde 15-30 kilogram arasında gerçekleşiyor."

False