GeriKadın Sağlığı Bağışıklığınızı güçlendiren öneriler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bağışıklığınızı güçlendiren öneriler

"Dengesiz ve sağlıksız beslenme, uykusuzluk, aşırı yorgunluk, stresin artması ve bunların yanı sıra mevsim değişiklikleri savunma mekanizmasını zayıflatır."

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Pınar Kepekçi, "Hayatınızdaki stres unsurlarından uzaklaşamıyorsanız, ruhsal korkuları, çatışmaları atamıyorsanız tehlikedesiniz demektir. Çevre kirliliği, yoğun trafik ile oluşan hava kirliliği, özellikle yazları aldığınız aşırı UV ışınları ve metabolizmanızı azaltan hareketsiz yaşam, bağışık sisteminizi zayıflatır" diyor.

Vitamin kullanın
Vitaminler ve mineraller vücut tarafından üretilemeyeceği için yiyeceklerle alınmaları gerekiyor. Bu durumda sağlık için gerekli olan vitaminler; dışarıdan, çeşitli vitamin takviyeleri ile sağlanabiliyor. Mikro besinler olarak da adlandırılan vitaminler, yağlar, proteinler ve karbonhidrat gibi makro besinlerin aksine çok düşük miktarda alınabiliyor ve kalori içermiyorlar. Vitaminler, yağda ve suda eriyenler olmak üzere ikiye ayrılıyor. Yağda eriyen vitaminler; A, D, E ve K, yağ dokusunda depolanabiliyor ve ihtiyaç anında salınabiliyor. Bu vitaminlerin yemeklerden sonra alınması, emilimlerini artırabiliyor.

B vitamin kompleksleri ailesinden ve C vitamininden oluşan suda eriyen vitaminler ise, vücutta depolanmıyorlar ve her gün belli miktarlarda dışarıdan alınmaları gerekiyor. Bu vitaminleri, bol su ile içerek emilimlerini artırabilirsiniz.

Mineraller ise kemik, diş, yumuşak doku, kas, kan sinir hücrelerinin yapısında doğal olarak bulunuyor. Kalsiyum, iyot, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum ve çinko en önemli mineraller arasında yer alıyor.

Nelere dikkat etmelisiniz?
Vücudun birçok yerinde, özellikle bağırsaklarda milyonlarca yararlı bakteri bulunuyor. Bu bakteriler anne sütü içen bebeklerde ve yoğurt gibi süt ürünleri tüketenlerde daha fazla bulunuyor. Antibiyotikler ve temizlik malzemeleri ise bu floraya zarar verebiliyor. Bu nedenle de antibiyotiklerden mümkün olduğunca kaçınmak gerekiyor.

Bağışıklığı güçlendirici öneriler
* İki adet kuru soğanı halka halka dilimleyin, buharda pişirin, içine bir tatlı kaşığı zerdeçal, bir yemek kaşığı doğal nar ekşisi ekleyin ve iyice karıştırın. Bu karışımı her gün 2-3 tatlı kaşığı tüketin. Karışımı üç günde bitirin ve tazesini tekrar hazırlayın. Sonbahara vücudu hazırlamak için 15 gün boyunca bu kürü tekrarlayın.
* Mor ve kırmızı meyveleri bol miktarda tüketin, çekirdekli siyah üzüm, mürdüm eriği, böğürtlen, karpuz, yaban mersini bu meyveler arasında yer alıyor.
* Yüksek oranda beta karoten ve A vitamini içeren balkabağı ya da tatlı kabağını mutfağınızda mutlaka bulundurun. Balkabağını fırında şekersiz olarak pişirip, üzerine bir yemek kaşığı bal ya da pekmez gezdirebilirsiniz, hatta üzerine rende ceviz serpebilirsiniz.
* Mutlaka tam buğday ekmeği tüketin; çünkü buğday ekmeği, vitamin ve minerallerden en zengin ekmektir.
* Günlük beslenmenizde mutlaka bir orta boy elma ve bir avuç çekirdekli siyah üzüm tüketin.
* Günde üç bardak yeşil çay mutlaka için.
* Çocuklarınıza mutlaka bir bardak taze sıkılmış elma suyu içirin, çocuğunuz fazla kilolu ise günde 1-2 adet elmayı kabuğuyla tüketmesini sağlayın. Yetişkinler ise günde bir adet elma mutlaka yemeli. Seçiminizi kabuklu köy elmasından yana kullanın.
* Bütün yemeklerinizde ve salatalarınızda mutlaka soğan bulundurun, mevsiminde pırasayı, zeytinyağlı ya da kıymalı olarak sık sık tüketin.
* Gaz ve şişkinlik şikâyetiniz yoksa mutlaka günde 2-3 yemek kaşığı yulaf ezmesi tüketin.

Formsante

False