GeriEv Dekorasyon Banyoları artık önemseyin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Banyoları artık önemseyin

"İkisi de İtalya'da yaşayan başarılı tasarımcılarımız; Defne Koz ve İnci Mutlu'nun yolu Türkiye'de ADesign Fair'de kesişti. Bize de VitrA için yaptıkları banyo tasarımlarından söz ettiler."

Ne tarz tasarımlar yapıyorsunuz? Birbirinden farklı tasarımlar yapmak zor oluyor mu?

Defne Koz: Tasarımcılar kendi müşterilerini kendileri yaratır. Şanslıyım ki geniş yelpazede bir müşteri kitlesine sahibim. Ev, mutfak, banyo, araba, saat gibi alanlarda tasarım yaparım.

ADesign fuarında sergilenen banyo tasarımlarınızı anlatır mısınız?

Defne K.: Sense modern çizgilere sahip bir banyo. Calm ise biraz daha klasik, geleneksel Türk banyo tipini çağrıştıran bir model. Türk insanının keyfi, huzuru, rahatlığı sevdiğini bildiğim için aynı rahatlığı ve keyfi banyoda da sürdürmelerini istedim.

İnci hanım siz tasarımını yaptığınız Softcube ile ilgili neler söyleyeceksiniz?

İnci Mutlu: VitrA'nın banyo tasarımı Softcube'u hazırlarken diş fırçalığından sabunluğa, lavabodan bideye kadar hepsinin aynı ruhu ve armoniyi taşımasını istedim. Daha önce bu konseptte bir banyo tasarımı yapılmadı.

Bu banyo tasarımınızı nasıl bir müşteri kesimine göre gerçekleştirdiniz?

İnci M.:
Softcube endüstriyel hayat yaşayan metropol insanlarının banyosu. Küçük bir banyosu olan bir kişi de bu koleksiyona rahatlıkla sahip olabilir.

"Kitap, gazete okuduğunuz özel bir yer haline getirin"

Sizce Türk ve dünya banyolarının tasarımı arasında fark var mı?

Defne K.:
Mesela, VitrA'nın Avrupa firmalarından hiç de aşağı kalır bir yanı yok. Diğer firmalar da sanıyorum aynı şekilde üretimlerini gerçekleştiriyor. Banyo, eskiden evde vakit geçirdiğimiz, önemsenecek bir yer değildi. Şimdilerde banyo kavramı çok değişti.

Banyoda olmazsa olmazlar neler?

Defne K.:
Banyo kendimizi dinleyebildiğimiz yegane yer. Onun içinde sükunet çok önemli. Sizi rahatlatabilecek her ürün banyoda olmalı.

İnci M.: Duygusal ihtiyaçların giderileceği ürünler olmalı. Parfümlük, gazete ve tuvalet kağıtlarını koyacağınız bir yer kesinlikle bulunmalı. Banyo kitap ve gazete okuduğun, rahatladığın kendine özel bir yer haline gelmeli.

Erkek ve kadın tasarımcıların banyo tasarımına bakış açıları sizce farklı mı?

İnci M.:
Kadınlar kesinlikle daha duygusal ve sezgileri daha kuvvetli. Bunun için de erkek tasarımcılara göre eşyaları daha detaylı ve duyarlı bir şekilde tasarladıklarına inanıyorum.

Peki erkek ve kadın müşterilerin seçimleri farklı oluyor mu?

Defne K.:
Esasında bu, kimin banyo konusunda daha hassas olduğuna ya da kimin banyoda daha çok vakit geçirdiğine bağlı olarak değişiyor. Tanıdığım erkeklerin çoğu banyoda vakit geçirmekten çok zevk alıyor. Dolayısıyla bunu kadın veya erkek olarak ayırmak yanlış.

İnci M.: Ofis ürünleri dışında diğer ürünleri satın alanlar çoğunlukla kadınlar oluyor zaten. Kadınlar kesinlikle daha hassas ve seçim konusunda daha başarılı diyebilirim.

Banyolarını ufak değişikliklerle yenilemek isteyenlere önerileriniz neler?

Defne K.:
Banyonun fayanslarını değiştirerek güzel bir ışıklandırma ile banyoya farklı bir görünüm kazandırabilirler. Işık seçimi ise zevke göre değişir bence.

İnci M.: Ben bu işlerin parayla ilgili olduğunu zannetmiyorum. Dergilere bakan, yaratıcı insanlar seçimleri konusunda da başarılı olur. Yeter ki sadelikten vazgeçmesin, lüzumsuz ve çabuk tozlanan eşyaları kaldırsın ve birbirleriyle uyumlu renkler kullansınlar.

False