Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Yumurta deyip geçmeyin

Yumurta deyip geçmeyin

Herkesin ortak besin maddesi yumurta için de internette web sitesi oluşturuldu. FORSNET tarafından hazırlanan ''www.yumurta.gen.tr'' adresli sitede, yumurtanın protein, vitamin, minarel değerleri ve yağ içeriği anlatıldığı gibi, yumurtalı yemek tarifleri, yumurta oyunları ve yumurta hakkında bilinmeyen bazı bilgilere de yer veriliyor.

Sitede, anne sütünün dışında insanın ihtiyacı olan tüm besin ögelerini bulunduran tek besin maddesi olduğu vurgulanan yumurtadan büyüklerin ve çocukların mahrum edilmemesi gerektiği anlatılıyor. Binlerce yıldır bilinen, ucuz, dünyanın her yerinde rahatlıkla üretilebilen, çok çeşitli şekillerde ve kolayca pişirilebilen, lezzetli ve besin değeri yüksek yumurtada 13 vitamin ve minarel bulunuyor.

KOLESTEROLÜ ARTIRIR MI?
Yumurta beyazında, kolesterol ve yağ olmadığı, sarısında ise 214 mg kolesterol bulunduğu anlatılan sitede, eğer kişide kolesterol metabolizması bozukluğu yoksa, yeterli ve dengeli olarak tüm besin gruplarını tüketiyorsa, ideal vücut ağırlığı koruyorsa, fiziksel olarak aktif ise ve sigara kullanmıyorsa, yumurtanın yüksek kolesteroliçeriğinden dolayı endişe duymaması gerektiği belirtiliyor. Satın alınan en yüksek kalitede proteine sahip yumurtanın, hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen, yağ içeriğinin de düşük olduğu kaydediliyor.

SATIN ALIRKEN...
Yumurta satın alınırken, marketlerde soğuk ortamda korunuyor ediliyor olması, kabuğunun temiz, az pürüzlü olmasına, çatlak ve kırık olmamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Yumurtanın ev şartlarında eksi 0-50 derecede muhafaza edilmesi, orijinal karton kutusu içinde yıkanmadan saklanması, kullanılacağı zaman yıkanması, peynir, soğan ve balık gibi güçlü kokusu olan besinlerin yakınında saklanmaması ve 3-4 hafta içinde tüketilmesi öneriliyor.

PİŞİRİRKEN...
Yumurtayla yapılacak yemeklerin de anlatıldığı sitede, pişirilme sırasında dikkat edilmesi gereken bilgiler de anlatılıyor. Yumurtalı yemekler hazırlanmadan önce çiğ yumurtaların temiz kaplara kırılması, yiyecekler hazırlanması sürelerinin dışında 2 saatten fazla buzdolabının dışında tutulmaması gerektiği belirtiliyor.

Yumurtanın kabuklu olarak pişirildiğinde 4 dakikada beyazı, 12 dakikada tamının katılaştığı ifade edilen sitede, uzun süre pişirilen yumurtanın sindiriminin güçleştiği, B grubu vitaminlerde kayıplara neden olduğu, yağa kırma yerine ise diğer yöntemlerin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
Yumurta hakkında bilinmeyen bazı bilgilerin de anlatıldığı sitede ayrıca şu bilgilere yer veriliyor: ''Yumurta kabuğunun yüzeyinde 17 bin küçük delik (pro) bulunur. Buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta, oda ısısında 1 gün bekletilmiş yumurtadan daha tazedir. Yumurta uzun süre bekletilirse, su ve karbondioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalır. Yüzde 10 tuzlu suya atılan taze yumurta dibe çöker, bayat yumurta yüzeyde kalır. Pasta ve keklerin renklendirilmesini sağlayan, salatalara süs özelliği veren, sütlü tatlılarda ve çorbalarda koyulaştırıcı ve kıvam sağlayıcı olarak kullanılan yumurtanın kabuklarını da çocuklar pekçok süs ve oyun aracı olarak kullanabilir.''
(AA)
334
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.